fbpx
2023-03-13
Archívum

Huszáros nap a szentendrei Skanzenben március 15-én!

A forradalom emléknapján a Skanzen ismét megnyitja kapuit, és ünnepi programmal várja látogatóit. HungaryCarddal 2 fő részére ingyenes belépő váltható.

Az 1848. március 15-én Pest-Budán kitört forradalom meghatározó lépést jelentett a magyar nemzet életében, annak megerősödésében. Ez az erő, szabadságvágy jelenik meg Petőfi Sándor e napon született versében, a Nemzeti dalban is.

2023-ban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján irodalmi munkássága játékos formában elevenedik meg a programok során, mi több, János vitéz világába is elkalauzoljuk a látogatókat. Petőfi Sándor alakja a tárgyi kultúrában is megjelent, ehhez kapcsolódó rejtvényünk megfejtői a költő egyik kedvenc ételét kóstolhatják meg.

Nemzeti ünnepünkön huszárok népesítik be a Skanzen területét: a kis huszárok megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a „kiképző iskolában” és a zenés verbunkolás során felcsaphatnak katonának. A nagy huszárok korabeli viseletben díszbemutatóval és ügyességi játékokkal mutatják be az egykori lovas katonák tudását. Az Erdély épületegyüttesben az 1848-49. évi szabadságharc erdélyi eseményeiről és Petőfi Sándor életének erdélyi helyszíneiről hallhatnak a látogatók tárlatvezetés keretében. Az ünnep alkalmából a sepsiszentgyörgyi emlékművet koszorúzzuk meg.


Ismerje meg a HungaryCard működését, mely számtalan megtakarítást nyújt egy éven át közel 700 partnernél!