fbpx
2023-03-27
Archívum

Hangulatok/Unokák és nagyszülők hangversenyei a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában az Eötvös 10-ben 2023. április 15-én!

A MÁV Szimfonikus Zenekar általános iskolás gyerekeknek szóló sorozata. A zene szavakkal nem kifejezhető érzelmeket is tud ábrázolni. Hangversenyünkön azt mutatjuk be, hogyan. Joseph Haydn és Franz Schubert egy-egy szimfóniájának részletei csendülnek fel. HungaryCard tulajdonosoknak 40% kedvezmény a koncertjegy árából 2 fő részére. A kedvezmény igénybevétele előzetes jegyfoglaláshoz kötött a jegy@mavzenekar.hu e-mail címen.

A szimfónia szó eredetileg azt jelenti együtthangzás, de jelent egy zeneműtípust is, egy olyan zenekari művet, amely három, vagy négy részből áll. Ennek a szimfóniának száz évvel a zeneszerző halála után adták a „Gyász” alcímet. A mű lassú tétele valóban nagyon komoly, érezhetjük szomorúnak is, az utána következő gyors tétel viszont jókedvű, mintha csak vigasztalni akarná a hallgatókat. Schubert is írt szimfóniákat, az egyiknek közülük azt a címet adta: „Tragikus”. Az olyan történeteket nevezzük tragikusnak, amelyekben valamilyen nagyon szomorú, vagy fájdalmas esemény történik. A mű első tételének hangulatára értette ezt, bár hallgatása közben inkább gondolunk valamilyen férfias küzdelemre, mint szomorúságra. A további tételek derűs jókedve vigaszt nyújt erre a szomorúságra.

A sorozatról: A MÁV Szimfonikus Zenekar 1994-ben indította útjára ifjúsági sorozatát Unokák és nagyszülők hangversenyei címmel, mely azóta is nagy sikernek örvend. Ennek alapelve, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen gyönyörű a szimfonikus zenekari hangzás és megismerjék a klasszikus zeneirodalom remekműveit. A befogadóképességükhöz alkalmazkodó műsorban a zene megértését szakértő műsorvezető is segíti.

További informació