fbpx
2022-10-03
Archívum

Az én Sisim – új időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban!

A magyarországi Erzsébet királyné-kultusz központjaként működő Gödöllői Királyi Kastély 1996 óta számos kiállítással, kiadvánnyal és különleges rendezvényekkel, programokkal járul hozzá a kultusz építéséhez. 2022 szeptemberétől Az én Sisim című gyűjtői kiállítással a királyné rajongóinak féltve őrzött kincseit és izgalmas történeteit mutatjuk meg látogatóinknak. HungaryCarddal 20% kedvezmény a felnőtt belépőjegy árából maximum 2 fő részére!

Pályázat keretében találtuk meg azokat a jelentkezőket, akik szívesen megmutatnák a nagyközönségnek gyűjtőszenvedélyük legszebb, legérdekesebb darabjait. A válogatásnál nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége volt fontos számunkra a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt.

És hogy mit is gyűjtenek pályázóink? Mindent. Bármit, amin Erzsébet portréja megtalálható, ami róla szól, ami a személyéhez valamiképp kapcsolódik. A tárgyakat nemcsak vásárolják, hanem néha maguk is készítik. De a gyűjtőszenvedély nem mindenkinél tárgyakra irányul: van, akinél utazásokra, élményekre… A kiállításon megdöbbentően mély, személyes kötődést tükröző mai tárgyakkal és eddig sosem látott, valódi műkincsekkel is találkozhatnak látogatóink, így például Erzsébet eddig ismeretlen portréival, vagy eredetiben ritkán kiállított, privát levelével.


A most bemutatkozó gyűjtői kör számunkra nem lenne teljes Dr. Tolnay Pálné Kiss Mária (1930–2017) nélkül, aki Erzsébet királyné felolvasónője, Ferenczy Ida leszármazottjaként páratlan kincsekkel gazdagította a Gödöllői Királyi Kastélymúzeumot. Új kiállításunkon a magángyűjtemények tárgyai, történetei mellett áttekinthetjük a hazai Erzsébet-kultusz kialakulásának állomásait is. A gyerekeket pedig a Mit gyűjtött Erzsébet királyné? című játékkal várjuk.

A kiállítás 2023. március 16-ig látogatható.

További információ