fbpx
2024-07-31
Archívum

Új kedvencünk Egerszalók – ötletek a hétvégére!

Egerszalók megérdemel legalább egy hosszú hétvégét az életünkből, de ha gyógyulni, regenerálódni szeretnénk, akár hosszabb időre, többször is érdemes visszajönni.

Na de hogyan is töltsük el itt az első hétvégénket? Cikksorozatunk erre keres választ és ha van türelmünk mindegyiket végigolvasni, lehet, hogy belátjuk, kevés is ide egy hétvége…



A község a Mátra és a Bükk-hegységek között, a Laskó patak völgyében fekszik. A honfoglalás óta lakott település, de írásos emlék „csak” 1248-ból maradt fenn. 1249-ből pedig egy oklevél szerint telepített szőlőt is találhatunk errefelé… Merlot, Kékfrankos Cabernet Franc, Cabernet Savignon a vörösek közül, Leányka, Chardonnay, Olaszriling, hogy csak néhányat említsünk az itt található illatos, nem savas borfajtákból. Természetesen kötelező meg is kóstolni mindet,
jó kis móka lesz a pincészeteket végiglátogatni!


De kezdjük az elején, nézzük meg, hogyan is laktak itt néhány évszázaddal ezelőtt. A 17-18. században errefelé különleges barlanglakások készültek. Errefelé a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő könnyen vágható, jól faragható, ezt elődeink előszeretettel hasznosították. Vájtak bele pincét, lakást, istállót és a kivágott kövekből házakat építettek. Egészen az ezredfordulóig lakták a jellemzően szoba-konya-istálló kialakítású, nyitott légterű kemencével rendelkező lakásokat. Utunkat kezdjük ezeknek a felfedezésével, a Sáfrány utca végén. Járjuk be a felújított Barlanglakásokat, nézzünk körül, ismerjük fel a régi bútorokat, szerszámokat, vegyünk részt a 3D mozi segítségével egy időutazáson! A HungaryCard tulajdonosok 20% kedvezményt kapnak maximum 2 fő részére a felnőtt belépőjegy árából. 

Kissé kifáradtunk, de nem gond, mert a Sáfrány utca elején megpihenhetünk a Sáfránykertben, azon a közösségi helyen, ahol gyógynövény- és fűszerkert , valamint frissítők várnak minket, kis szerencsével a szabadtéri színpadon zajló műsorokba is belenézhetünk. Mi megcsodáltuk a kertet és ezt követően a csűrben megkóstoltuk Márton Miklós és Ibolya 17 hektáros családi birtokának büszkeségeit, a bodza- és citromfűszörpöt, bodzalekvárt, no meg a különleges pálinkákat is. Betekintési lehetőséget kaptunk a bodza, mint haszonnövény sokoldalúságába, megtudtuk, hogy ebből készül a fentiek mellett a legjobb természetes alapú ételszínezék is.



A felfrissülést követően érdemes beugrani a Bérc Burgerbe, ahol egészen egyedülálló koktélokat és hamburgereket választhatunk a fantáziadús étlapról. Van itt Tőkehal Burger és Jack Daniels Burger is kézműves Angus marhahús pogácsábóll is… Vigyázat, itt felléphet a függővé válás veszélye!

Tovább haladva a községben felfedeztük a Mária út egyik állomását, a barokk stílusú templomot 1738-ból, amelyet Giovanno Battista Carrone épített és különlegessége, hogy a torony és a templom között 40 méternyi távolság van. Érdemes megnézni ezt is, de a település igazi látványossága a hegyoldalon található kénes forrás lefolyó hévize által létrehozott sódomb, amely egy egyedülálló természeti képződmény, valójában egy látványos mészkőlerakódás. A termálvíz 68 fokos, hasonlót a világon ezen kívül mindössze 2 helyen láthatunk, csontsérülések utókezelésére, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására alkalmas. Fáradt testünket megpihentethetjük a SalirisResortban, vagy választhatjuk az éjjel 11 óráig nyitva tartó Nosztalgia Fürdőt is. 
Éjszakára a számtalan kitűnő lehetőség közül (ha van éppen hely) a Bérc Hotelt ajánljuk. Igen azt, ahol már délben megettük a hamburgereinket. 
Holnap kipihenten folytatjuk utunkat, Önök pedig olvashatják a következő hírlevélben…