fbpx
2017-02-14
Archívum

Busó Expressz – Élményvonattal Mohácsra

Utazzon Ön is az év első Élményvonatának fedélzetén Mohácsra, és temesse együtt a telet a Busókkal!

Hungary Card tulajdonosoknak 25% kedvezmény  a jegy árából, két fő részére!

A Duna-parti városba minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok hozták magukkal korábbi hazájukból e szokást, mely aztán itt formálódott tovább és nyerte el mai alakját. Rangját nagyban emeli, hogy 2009-ben az UNESCO felvette a Busójárást „Az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének” reprezentatív listájára.

A Busójárás fő attrakcióját a farsangvasárnap jelenti: közel 1000 birkabundás, bocskoros, álarcos busó vonul végig szekereken, kocsikon és gyalog a városon, hogy aztán a főtérre érve szabad farsangolásba kezdjen, táncolva, bolondozva a népünnepély közönségével. Időnként ágyúk dörrenése szakítja félbe a teret betöltő sokác muzsika hangjait: a jelmezesek nem csak rikoltozásukkal, hanem ezzel is igyekeznek elijeszteni a telet, a hideget. Mikor besötétedik, meggyújtják a tér közepén elhelyezett hatalmas máglyát, hogy annak magasra felcsapó lángjai elégessék a telet jelképező koporsót. E szimbolikus télűzés a húshagyókeddi zárónapon is megismétlődik: az éj közepén elhamvadó parázs egyúttal a farsangot is búcsúztatja.

Az Élményvonatban nosztalgia étkezőkocsi közlekedik, ahol frissen készült ételekkel várjuk Önöket. Az Orfeum kocsiban már Budapesttől megkezdődik a farsangolás; visszaúton pedig a Macskajaj (Zorall akusztikus) zenekar zenél. A Zorall zenekar tagjaiból álló akusztikus formáció Macskajaj néven már több mint 10 éve szórakoztatja a nagyérdeműt. Repertoárjuk hazai pop – rock slágerekből áll, a Hungáriától a Piramisig.

további információ