fbpx
2018-11-08
Archívum

Bor, gyógyvíz, vár, pezsgő, pincék, szépséges tájak!

Néhány szóban nem is lehetne másképpen összefoglalni azt a tömény élménycsomagot, melyet a HungaryCard képviseletében átéltem a MUISZ, valamint a Pécsi, Harkányi és Siklósi turisztikai egyesületek meghívásának eleget téve.

Bármerről indulunk Pécs felé, hangulatunk javítása céljából feltétlenül ejtsük útba Mecseknádasdon a Hetényi pincészetet, mert már itt kell elkezdeni a borok kóstolását (alátekintve a helyi kilátóból), nehogy szárazan érkezzünk a Mecsek „fővárosába”. Ott foglaljuk el szállásunkat a Hotel Palatinusban és kezdjük meg sétánkat, ha lehet, egy kedves idegenvezetővel. Nekünk ez megadatott, keressék őket a pécsi Tourinform irodában.

Így olyan titkos információkra is szert tehetünk a városról, amelyek birtokában a későbbiekben villoghatunk barátaink előtt. Dzsámi, Középkori Egyetem, Székesegyház, Titkos átjáró, Lakatfal, Látványmanufaktúra, Zsolnai Negyed, Barbakán… Ha még ezek után is bírja a lábunk és tudunk sétálni, menjünk el vacsorázni az Litkei Pezsgőpincészet Pezsgőház éttermébe, de ott a vacsora előtt feltétlenül alapozzunk ebből a fenséges nedűből! 

Némi séta az éjszakai városban, alvás és már kezdődhet is a következő nap, stílszerűen a város kávézójában, mely I Love Pécs Kávézó névre hallgat. Itt a góré javaslata alapján teát érdemes inni. Buszra fel és már Harkányban is vagyunk, rácsodálkozva a gyógyfürdőre, no meg rövid időre megmártózva benne. Pancsolás után éhes az ember fia, nosza, keressük fel Siklóson a Tenkes-hegy lábánál található Kalmár Pincét, ahol minden fogáshoz más bort kínál a ház csinos női sommelierje. A feszített program és a hűvös idő sajnos nem tette lehetővé, hogy leheveredjünk a teraszon és élvezzük a kilátást. Így Máriagyüdre a Bazilikába buszoztunk, ahol meghallgattuk az orgonát és -hát itt is ittunk egy kis bort, na persze misebort. Tespedés helyett betuszkoltak minket a buszba és máris a Siklósi Vár előtt találtuk magunkat, belecsöppenve egy középkori szerepjátékba. Nem szabad kihagyni, végig kell járni a várat! A végjáték pedig nem is lehetne más, csak egy kis borkóstolás a vár Vinotékájában, a már jól ismert sommelier hölgy útmutatásai alapján!


Ezt a két napot nem fogjuk elfelejteni, köszönet a bevezetőben említett szervezőknek és partnereiknek, akik ráadásképpen mindenhol megígérték, hogy a HungaryCard tulajdonosoknak kedvezményt fognak adni a jövőben, néhol nem is keveset! Így olvasóink már most készítsék fel családjukat, barátaikat, agyukat és gyomrukat, lesz mit befogadni a jövő évben azon a környéken!