fbpx
2019-07-17
Archívum

Munkácsy más/kép(p) a Déri Múzeum új időszaki kiállítása!

A múzeum Munkácsy Mihály születésének 175.  évfordulója tiszteletére rendezte sajátos képi világú tárlatát. HungaryCarddal 50% kedvezmény a belépőjegy árából.

A Zoltai Terem nagy belmagasságú, galériás elrendezése segítségével a látogató a festő egykori párizsi palotája, a karzatos szalon és a műterem vendége lehet. A korabeli lapok beszámolói, a fennmaradt fotók, valamint Pataky László akvarelljei segítségével alakul át a múzeumi tér, amelyben tanúi lehetünk Munkácsy Mihály élete egy-egy érdekes eseményének. A kiállítás történeteket mesél, amelyek végül a Munkácsy Teremben található Trilógiához vezetnek.

A festő hatalmas képeinek kiállításai mindig különleges események voltak, így a Krisztus Pilátus előtt és a többi festmény is óriási látványosságként jelent meg. A jelenlegi tárlat 1882 óta, 137 év után vállalkozik az első darab budapesti kiállításának rekonstruálására a korabeli beszámolók leírását követve.


Az Egyetértés c. lap 1882-es februári számában így olvashatunk erről:

„Munkácsy Mihály legremekebb alkotása a »Krisztus Pilátus előtt« ma reggel érkezett meg Bécsből, délután 3 órakor szállították be a sugárúti képzőművészeti palotába. A festményt Sedelmeyer egyik rokona kísérte, aki az átszállításra és kibontásra felügyelt. Azonnal hozzákezdtek a kép kifeszítéséhez, mely esti fél hétig tartott. Telepy Károly festő ügyelt fel a kifeszítésre, s féltékeny gonddal vigyázott, hogy baja ne történjék. Ezalatt jöttek mentek a magyar művészek […] s a nagy terem padolatán fekvő kép körül néma bámulattal megállva nézték a félhomályban összefutó magasztos vonásokat. . … A lámpák alig világították meg az egész képet, melynek csodás alakjai mozogni, beszélni látszanak. A bámulók ajkáról csak egy-egy magasztaló szó röppent el a teremben olyan csönd volt, mint a templomban szokott lenni.”


A békéscsabai múzeum féltett kincsei: a relikviák, s a számos dokumentum ritkán hagyja el a Munkácsy Mihály Múzeumot. A kiállítás azért is különleges, mert legutóbb 25 éve volt lehetősége a Déri Múzeumnak ilyen gazdag válogatás bemutatására.

Életterének rekonstruálása mellett a látogatók korabeli viseletmásolatokat felöltve Munkácsy vendégeinek érezhetik magukat. A játékra vállalkozókat megörökítő fotók később a kiállítást felidéző, meghatározó emlékké válhatnak.

A kiállítás 2019. december 31-ig látogatható.