fbpx

Folly Arborétum

Kedvezmény:

  • 10 %

Kedvezmény a felnőtt, gyerek, nyugdíjas és családi belépőjegy árából.

A Folly Arborétum nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok egyedi atmoszférájú gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye, egy 1905 óta folyamatosan gyarapodó magán arborétum, amely szépségével, mediterrán hangulatával egyedülálló kertélményt nyújt.

Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó 0,4 hektáros sziklás, köves Öregarborétumot Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette. 1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba került. De maradt a hit, az akarat, akadt segítő kéz – és folyt tovább a telepítés… Ma már ismét a család kezében van a visszavásárolt föld, a kibővült arborétum és a hozzá csatlakozó erdő. Az öt hektárnyi terület otthont ad többszázféle tűlevelűnek, köztük a világ összes ciprusának, és a Földön fellelhető huszonötféle cédrus mind a négy alapfajának. Emellett kiemelkedő a kert nemzetközi szinten is jegyzett boróka-gyűjteménye, valamint kétszázféle lombos fája és több ezer tő évelő növénye.

A kert számos programlehetőséget kínál. Az arborétumot vezetett kerti sétákon lehet megismerni, de önállóan is bejárható. A 2022-ben új játékelemekkel bővült játszótere elsősorban a gyerekeket várja, míg az óriástobozú fenyő tobozát formázó kilátó minden látogatónak különleges élményt és egyedülálló panorámát kínál. Az arborétumot több helyen kültéri műalkotások díszítik, a Folly Fényfestés kerti fényeinek köszönhetően még szürkületben, sőt sötétedés után is megcsodálhatóak a növényeink: az ünnepi fények mellett különleges fény-, és képi világ is megelevenedik a Folly örökzöldjein. Éttermünkben és a szezonálisan nyitva tartó Panoráma Kávézóban bor-, és szörpkóstolón lehet részt venni, amelyeken saját borainkból és házi készítésű szörpjeinkből kínálunk kóstolót. A borvacsoráknak és gasztroprogramoknak helyet adó, bisztro jellegű éttermünk – az arborétum nyitvatartásához igazodva – egész évben várja vendégeit.

hirdetés