fbpx

MNM Pilisszentléleki szlovák tájház

Kedvezmény:

  • 2×50 %

2 alkalommal 50% kedvezmény maximum 2 fő részére a teljes árú felnőtt belépőjegy árából, mely az állandó kiállítások megtekintésére jogosít.

A Tájház átmenetileg nem látogatható!
Megértésüket köszönjük!

A település Hunyadi János utca 42. szám alatti házát 1994-ben műemlék jellegűvé nyilvánították. A védelem elrendelésének az volt a célja, hogy a szlovákok lakta kis hegyi falu jellegzetes alaprajzú és formájú épülete, mint tájház megőrizze a pilisi szlovák népi építészeti hagyományt és örökséget.
Az eredetileg romos épület helyreállítása több mint nyolc évig folyt - pályázatokon nyert pénzből, adományokból; és a helybeliek társadalmi munkájával.

A község helytörténeti és néprajzi gyűjteménye a falumúzeumban végleges elhelyezést nyert. A helytörténeti dokumentumok és a néprajzi tárgyak évtizedek óta tartó gyűjtése, megőrzése. A konyha és az egyik szoba eredeti állapotában és berendezési tárgyaival látható. A konyhától balra nyíló szoba pedig iskolatörténeti emlékeknek, helytörténeti iratoknak ad helyet, valamint gazdag népviseleti gyűjteményt is bemutat.