fbpx

MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye

Kedvezmény:

  • 2×50 %

2 alkalommal 50% kedvezmény maximum 2 fő részére a teljes árú felnőtt belépőjegy árából, mely az állandó kiállítások megtekintésére jogosít.

Az Alföld egyetlen késő reneszánsz kori kastélyában nyitotta meg kapuit Vaján a Kuruc Vay Ádám Múzeum, amelynek alapítója Molnár Mátyás volt.

A kastély és a település történelmi múltja kínálta a lehetőséget, hogy az intézmény a vidéki Rákóczi-kori tudományos tanácskozások egyik fontos helyszínévé váljon, egyben kialakuljon az a szoborpark, amely emléket állít tizennégy jeles, a Rákóczi-korszakhoz köthető historikus személynek, ezzel egyedülállóvá téve szoborgalériánkat hazánkban.

Muzeális gyűjteményünk biztosít helyet a Rákóczi Tárogató Együttesnek. 1995. óta- ötévente- Tárogatós Világtalálkozó helyszíne kastélyunk.

A Rákóczi-hagyományápolás mellett fontos intézményünk kortárs képzőművészet felkarolása területén végzett munkája. Évente két művésztelepet szervezünk hazai és határon túli alkotók részvételével, s számos kiállítást rendezünk az itt készült munkákból.