fbpx

Sándor-Metternich-kastély

Kedvezmény:

  • 1×50 %

Kedvezmény maximum 2 fő részére a teljes árú felnőtt belépőjegy árából.

Budapesttől mindössze 47km- re található a kívül-belül megújult, Hild József építész tervei alapján klasszicista stílusban átépített, hófehér bajnai rezidencia. Egykor a legendás Ördöglovas, vagyis Sándor Móric gróf és családja otthonául szolgált.
A kastély különleges ékességei a termeket díszítő festmények, valamint a faltól falig érő freskók, amelyek a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico keze munkáját dícsérik.
A bajnai rezidenciát az Ördöglovas kastélyának is nevezik a gróf hírhedt személyisége révén. A lélegzetelállító lovasbravúrjairól híres Sándor Móric ugyanis a saját kastélya erkélyéről is leugratott és a legendák szerint, az épületen belül is gyakran lovon járt. A megújult főépületben kapott helyet a mozgalmas életű grófról szóló kiállítás, ami bemutatja különc személyiségét és izgalmas lovaskalandjait.
A gróf lánya, Sándor Paulina korának meghatározó társadalmi szereplője és divatikonja, a 19. századi közép-európai kultúrtörténet egyik legjelentősebb személyisége volt. A kastély női szárnyának termeiben életének nevezetes állomásait idézi fel a tárlat, emellett a sarokszalonban a korabeli Párizs divatvilágába is bepillantást nyerhetünk.
A megszépült kastélyparkban a kiállítás témájához kapcsolódó játszótér, Sándor Móric lovasmúltját megidéző kortárs landart alkotások és fotópontok várják az ide látogatókat.