fbpx
2017-01-19
Archívum

Körültekintően válasszunk utazási ajánlatot! – javasolja a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ)

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége felhívja az utazók figyelmét, hogy a feltűnően nagy kedvezményt kínáló utazási akciók veszélyt rejthetnek magukban, ezért  rendkívül fontos, hogy az érvényben lévő jogszabálynak megfelelő (281/2008. (XI.28.) Korm. rend.) utazási szerződés kerüljön megkötésre, valamint  szerződéskötés előtt arról meggyőződni, hogy az utazásszervező rendelkezik-e a megfelelő engedélyekkel. 

Az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységet folytató letelepedett szolgáltatók nyilvántartásának nyilvános adatai a következő linkről tölthető le: http://mkeh.gov.hu/hivatal/kozerdeku_adatok_2013/tevekenysegre_mukodesre_vonatkozo_adatok/nyilvantartasok

Az utazásszervezők által fizetett kaució és az ezáltal biztosított anyagi védelem csak az úgynevezett „csomag jellegű” szolgáltatásokra vonatkozik. A csomag jellegű szolgáltatás azt jelenti, hogy ugyanaz az utazásszervező biztosítja valamennyi, az utas által megrendelt szolgáltatási elemet (pl. a szállást, az étkezést, a repülőjegyet és transzfert stb.)

Az utóbbi időben a MUISZ-hoz bejelentések érkeztek olyan esetekről, amikor utazási vállalkozás rendkívüli kedvezménnyel, valamint az utazási csomag szabályaira vonatkozó irányelveket megszegve, szolgáltatásokra szétbontva értékesített és külön számlázott utazásokat. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége felhívja az utazóközönség figyelmét arra, hogy a fent említett esetben az utazókat nem védi a vagyoni biztosíték.

A MUISZ valamennyi tagirodája engedéllyel rendelkező utazási iroda. (http://www.muisz.com/hu/Rendes-tagok)