fbpx
2017-05-29
Archívum

Manul a pusztai macska a Szegedi Vadasparkban

Újra látható a Szegedi Vadasparkban az egyik legimpozánsabb macska, a ritkaságnak számító manul, vagy más néven pusztai macska.

Hungary Carddal egyéni felnőtt jegy helyett csoportos felnőtt jegy jár!

Pár éve már élt az erdei kifutójában egy egyede, de a betegségben való elpusztulása után egy időre le kellett mondani az érdekes kinézetű állat látványáról a látogatóinknak. A manul nemzetközi fajmegmentési programja (EEP) idén tudott újra egy egyedet ajánlani Szegedre, így nagy örömmel fogadtuk a Krakkói Állatkertben született fiatal hímet a tavasz folyamán, és természetesen bízunk abban, hogy mielőbb párt is talál neki a program koordinátora. A dús szőrzetű, ezért a házimacskánál jóval nagyobbnak tűnő ragadozót már a látogatók is megfigyelhetik az észak-kínai leopárdok és a hópárducok kifutói között lévő bemutatóban.

A manul Közép-Ázsia pusztáin él, alacsonyabban fekvő területeken éppúgy, mint fennsíkokon – sajnos egyre fogyatkozó számban. A kutatók körülbelül 15 ezer egyedre becsülik a számát, vagyis nagyon alacsony egyedsűrűség jellemzi a hatalmas elterjedési területén. Miután számos veszély leselkedik rá, a nála termetesebb húsevő emlősök éppúgy, mint a nagyobb ragadozó madarak, a sűrű növényzetű területeket kedvelik, ahol el tudnak rejtőzni. A pusztákon élő mormoták üregeiben is szívesen húzódik meg. Az élőhelyére jellemző a szélsőséges időjárás, a rendkívüli téli hideg és a forró nyár egyaránt, a sűrű, hosszú szőrű bundájával ezen nehéz körülményekhez alkalmazkodott. A kültakarójának köszönhetően jóval nagyobbnak látszik a házimacskánál, valójában közel hasonló tömegűek.

további információ