fbpx
2017-06-28
Archívum

Bakony Expressz – Élményvonattal a Cuha-völgyön át Pannonhalmára!

2017. július 8-án Élményvonat indul a festői szépségű Pannonhalmán és a Cuha-völgyön át Zircre. Vasútbarátok!  Ezt a szerelvényt a 017-es NOHAB fogja húzni! Az Élményvonat fedélzetén Pannonhalmát és a Bakonyt bemutató programok valamint étkező- és bárkocsi várja a vendégeket.

Hungary Carddal 25% kedvezmény maximum 2 fő részére a részvételi díjból! 

Cuha-völgy
 
A Bakonyban, Zirc és Bakonyszentlászló között kanyarog a Cuha-völgy, ahol szépséges sziklaszurdokban alagutakon, viaduktokon át közlekedik hazánk messze legszebb hegyi pályája. A Zircen keresztül folyó Cuha-patak a Zirci-medence forrásaiból táplálkozik. A Cuha szláv eredetű szó, jelentése száraz. Találó a patak neve, hisz medre a kevés csapadékú nyári hónapokban szinte teljesen kiszárad, igaz, tavasszal és ősszel megemelkedhet itt a vízszint. A Kőpince-forrás mindig 7 fokos vize bármely évszakban simogatva csillapítja szomját az arra vetődő vándoroknak.
 
 
Pannonhalma
 
Pannonhalma legnevezetesebb intézménye a Pannonhalmi Bencés Főapátság, ezt, illetve az ennek helyet adó Szent Márton-hegyet gyakran nevezik egyszerűen Pannonhalmának. A pannonhalmi „ezeréves apátság” nemcsak építészeti jelentőséggel bír, hanem sokoldalú kiállításaival és gyűjteményeivel kultúrtörténeti emlékeket tár a látogató elé.
 
A tárlatvezetések a modern Fogadóépületben kezdődnek egy, a bencés szerzetességet és az apátság belső életét bemutató film megtekintésével. A filmvetítést követően a tárlatvezető végigkíséri a vendégeket az apátság látogatható részein: bemutatja a templomot, az altemplomot, a kerengőt és a könyvtárat. A Főapátság a magyar történelem egyik kiemelkedően becses emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központ, a világörökség része.
Pannonhalma neve hazánk turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít.