fbpx
2017-09-08
Archívum

Atombomba kiállítás a Sziklakórház Atombunker Múzeumban!

Megolvadt üvegpalack, a robbanástól több száz kilométerre megállt óra, mázát vesztett szobor, megperzselődött szakés butélia – mementók egy modern Pompejiből, ahol a katasztrófát ember okozta. HungaryCarddal 33% kedvezmény a teljes árú belépőjegy árából.

Egy Japánból érkezett, rendhagyó kiállítás figyelmeztet arra, hogy mi maradna belőlünk, ha egyszer mi lennénk a tömegpusztítás célpontjai.

Alighanem örökre megmarad az emberiség emlékezetében két szomorú dátum: 1945. augusztus 6. és 9. A háborúban győztes amerikaiak ekkor tesztelték élő embereken a múlt század új tömegpusztító fegyverét, az atombombát. A kapituláció előtt álló (más megítélések szerint makacsul kitartó) Japán két városa, Hirosima és Nagaszaki voltak a célpontok, egy-egy vakító villanás után ezeket addig ismeretlen eredetű tűz emésztette el. Nem a civil lakosság elleni kegyetlenség volt az újdonság az akcióban, hanem a pusztítás minősége.

A most megnyílt Atombomba kiállítás anyagát a japán Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum bocsátotta a budai vár oldalában található Sziklakórház rendelkezésére. Ilyen kiállítást még nem láthatott a magyar, de talán az európai nagyközönség sem. A minimalizmusában is sokkoló tárlat voltaképpen csak tárgyakat és rajzokat sorakoztat fel néhány szemléletes térkép kíséretében, de mindegyiknek megvan a jelentése, a jelentősége vagy éppen a kontextust kijelölő szerepe ebben a rettenetes történetben.

További információ