fbpx
2018-05-22
Archívum

IBUSZ …mert úton lenni jó! időszaki kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban!

A 116 éves Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Rt., rövidebben az IBUSZ regényes történetét meséli a múzeum legújabb kiállítása, ahol számos más csoda mellett egy egész alakos asztali bronz Lenin is felbukkan. HungaryCarddal 50% kedvezmény a belépőjegy árából.

A kiállítás az aranykorra, tehát a hatvanas és kilencvenes évek közti három legvidámabb dekádra főleg olyan személyes tárgyakkal emlékezik, mint sok más mellett a Kiváló dolgozó kitüntetések, az IBUSZ-feliratú kulcstartók és az ikonikus IBUSZ-jelzetű strandlabda, valamint olyan fotográfiákkal, amilyen például a tájépítészeti objektumként hasznosuló autóroncs motorháztetején ülő, kardigánnal szelidített otthonkában mutatkozó ecsédi asszony, aki egy külföldieknek rendezett hagyományőrző rendezvényen mutat élénk érdeklődést.

A tárlat felidézi azt az izgalmas körülményt is, hogy a magyar utazók miként próbáltak enyhíteni a hiánygazdaságnak nevezett szisztéma kegyetlen szorításán. Jugoszláviából főleg sportcipőt magánimportáltak, Lengyelországból párnahuzatot, a Szovjetunióból búvárszivattyút, az NDK-ból hajszárítót, Csehszlovákiából camembert sajtot, Törökországból tangát, Ausztriából mindent, Romániából pedig semmit.

A kiállítás relikviáit szállító egykori IBUSZ-dolgozók néhány tetszetős vállalati trófeával is megörvendeztették a publikumot. A feliratozott porcelán díszedényzetekből összeállított installáció legmarkánsabb alakja egy harminccentis asztali bronz Lenin, aki állva olvas. Azonkívül, hogy Lenin fiatalon időnként utazgatott, főleg egyénileg a német birodalmi tikosszolgálathoz, alakját mégsem tudtuk kontextusba helyezni, de aztán kiderült: a szovjet testvérvállalat, az Inturiszt ajándékával szembesülhettünk. Az emléktárgyat 70. születésnapjára kapta a jó öreg IBUSZ, mert mi méltóbbat is is adhatott volna egy szovjet testvérvállalat. 

További információ