fbpx
2018-05-29
Archívum

Voltál már Kassán és környékén?

Szerkesztőségünk május elején kedves meghívást kapott a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Soňa Jelínková, valamint a MUISZ titkára, Tukacs Zsuzsa aláírásával. Kassát, illetve a város nevét viselő régió különleges látnivalóit látogattuk végig néhány utazási irodás szakemberrel karöltve.

Bár első látásra semmi köze a HungaryCard tulajdonosainak ehhez a hírhez, de a látottak hatása alatt úgy éreztük, meg kell osztani néhány információt a régió szépségeiről, hiszen nincs messze hazánktól és ráadásul több szolgáltató is jelezte, szívesen lenne kedvezményt adó partner.

Az első napon a Domica barlangot látogattuk meg a Szlovák Karsztokban, amelynek bejárata az aggteleki határátkelőtől 3 km-re a szlovák oldalon nyílik. A Világörökség részeként számon tartott barlangban már a kőkorszaki ember is lakott. A hatalmas földalatti termekben fantasztikus cseppköveket csodálhattunk meg. Volt itt számos vízlépcsős tavacska, hagyma alakú függő cseppkő, mesehősöknek látszó cseppkövek, álló cseppkő és olyan is, amelyik alulról is és felülről is nőtt és már csak néhány százezer év kell ahhoz, hogy össze is érjen…

Délután a Betléri kastélyba vetettük be magunkat és ámultunk el annak szépségén, gazdagságán. A 80 hektáros, egzotikus fafajtákkal és bokrokkal beültetetett parkban a XVIII. században az Andrássyak által klasszicista stílusban átépített Pazar kastély áll 20.000 kötetes könyvtárral és korhű bútorok közötti múzeummal. Esteledett, amikor átértünk a Szádalmási Granáriumba, ahol a vidéki turizmus szépségeiből kaphattunk ízelítőt. Jócskán elfáradva érkeztünk Kassára, a belvárosi Yasmin Szállóba, ahonnan még egy kicsit besétáltunk megtekinteni a nyüzsgő esték egyikét, némi sörrel oltva szomjunkat…

A második napon Kassát látogattuk meg, a Rodostó Múzeummal, a Nemzeti Színházzal és a világ egyik legrégebben működő vendéglátó ipari egységével, a Hostinec Fogadóval. Az ott bemutatott vacsora és a számtalan kézműves sör kóstolása ezen napunkat is megkoronázta!

Eljött a harmadik nap, amelyet a Kassai Repülőgép múzeumban kezdtünk. Leesett állal hallgattuk a bemutatót és próbáltuk befogadni magunkba sok csodát. Kár, hogy eddig ezt (is) kihagytuk az életünkből, Önök ne tegyék! Délután érkezett el a jól megérdemelt pihenés ideje a Thermalpark Sírava összes medencéjében, wellnesss-részlegén, este az éttermében és éjjel a kényelmes ágyaiban.

A záró napon hazafelé megtekintettük az oroszsebesi (Ruská Bystrá) UNESCO emlékhelyet, annak csodálatos környékét, majd egy kitűnő ebéd után hazafelé vettük utunkat. Ez a néhány nap mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtott, öreg turisztikai szakemberek is elismeréssel csettintettek mind a látottak, mind a szervezés, mind a vendéglátás értékelésekor.

Kihagyhatatlan hétvégi élmények a turistáknak, köszönet a szervezőknek!
Mi megyünk máskor is, tegyék ezt Önök is!