fbpx
2018-06-12
Archívum

Fedezze fel Hatvan kulturális látnivalóit!

A város az utóbbi néhány évben teljesen újjáépült: ismét régi pompájában látható a Grassalkovich-kastély, amely a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak ad otthont. Átalakulva, megújulva várja látogatóit a Hatvany Lajos Múzeum állandó és időszaki kiállításaival, valamint különleges serfőzdéjével.
HungaryCard tulajdonosoknak 50% a múzeumok és 25% kedvezmény a Vadászati Élménytér belépőjegyének árából.

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum

A Grassalkovich-kastély épületében 3 szinten (pince, földszint, emelet) természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók. A kiállítások a mai modern kiállításrendezési elveknek megfelelően többrétegűek, különböző célcsoportok érdeklődésének megfelelő tartalommal és kiállítási eszközökkel mutatják be a téma sokszínűségét. A kiállítások bemutatják a magyar vadászat, vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományait, eredményeit, a vadgazdálkodás természeti hátterét, a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeit és vadfajait; a vadgazdálkodás társadalmi beágyazottságát, kulturális szerepét; a halászat és a horgászat hagyományait és jelenét.

Hatvany Lajos Múzeum

A Hatvany Lajos Múzeum a Grassalkovich Antal által építtetett Serfőzőházban található. A múzeum 2014-ben teljesen újjászületett, elnyerve mostani formáját. A régészeti anyagából kiemelkedőek a kora bronzkorhoz köthető hatvani kultúra leletei, jelentős a néprajzi gyűjteménye, Lesznai Anna életmű kiállítás látható és megtalálhatók itt Moholy-Nagy László, Oscar Kokoschka, Korniss Dezső, Kondor Béla, Lakner László, Deim Pál, Keserü Ilona, Maurer Dóra művei is.Az intézmény része a kézműves sörfőzde, melynek alapjául a 18. században az épületben működött üzem szolgált.

Vadászati Élménytér

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum parkjában található az épületegyüttes. Az élménytérben kipróbálható a vadászat ősi mestersége, a csapdázástól az íjjal történő vadászaton keresztül egészen a lőfegyverekig. A játszóházban ügyességi játszótér működik kicsiknek. A gyermekfoglalkoztató vad-, természetismereti-, kézügyesség fejlesztő foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal várja a gyermekeket. Jelentős szabadtéri kikapcsolódást kínál továbbá a több mint 15 méter magas kilátó, aminek a kilátószintjéről egy 33 méter hosszú csúszda vezet le az élősövényből kialakított sövénylabirintusba.