fbpx
2018-07-10
Archívum

Pálinkatörténet és kóstolás Visegrádon

A Zugfőzde Pálinkamúzeumban megismerkedhet a pálinkafőzés történetével az etruszkoktól kezdve a Gall féle főzőberendezésen át napjainkig és bepillanthat a tiltott pálinkafőzés trükkjeibe illetve megtudhatja az igazi visegrádi zugfőző titkokat.

HungrayCarddal 50% kedvezmény a tárlatvezetés árából, mely pálinkakóstolást is tartalmaz.

2001-ben vásároltuk meg az épületet Visegrád belvárosában, amiben most a Zugfőzde Pálinkamúzeum működik. A felújítás alatt érdekes tárgyakra bukkantunk. Kiderült, hogy ebben az épületben mindig is működött valamilyen üzlet.

A századforduló környékén a visegrádiak szatócsboltja volt itt. Ez megmagyarázta, hogy miért van jégverem az épület alatt. Az előkerült emlékeket nézegetve kirajzolódott egy kép bennünk. A sok üveg a padláson, az óriási kézzel kötött nyilvántartási könyvek, amelybe még lúdtollal írtak, a régi szatócsmérleg vagy a középkori üveghuták emlékei a kertünk végében… Egy olyan világ elevenedett meg a szemünk előtt, amelyben az ember jól működő körforgásban élt a természettel. A dunabogdányi barackosok, a nagymarosi málna vagy a visegrádi szőlőföldek, a helyi föld kincsei egykor eltartották az itteni embert és boldoggá tették. Ez az épület pedig kicsit ennek a világnak állít emléket.

Mi elhatároztuk, hogy segítjük tovább élni ezt az emléket. Így következett a gondolat, hogy mutassuk meg ezt a világot másnak is. Pálinkamúzeumunk a pálinkafőzés magyarországi fejlődését, virágzását és átrendeződését is bemutatja. Az alapanyagok gazdag tárházát és az alapanyaghiány idején született színes pálinkapótlékokat felsoroló összeállításunkat megismerve új értelmet nyer a pálinka, mint hungaricum.

Szeretjük a jó pálinkát, magánemberként főzzük is, így könnyedén megkülönböztetjük az igazi pálinkát a kerítésszaggatótól.

Erre biztatunk mindenkit: 

Kóstoljátok, próbáljátok, ízleljétek, és legyetek ínyencek!