fbpx
2018-08-29
Archívum

Let it be – rendhagyó kiállítás a debreceni MODEM-ben!

Let it be (Hadd legyen) – ezzel a fényinstallációba foglalt felszólítással indítja útjára a látogatót Benczúr Emese első debreceni kiállítása, amely a 2010-es évek munkáiból ad egy látványos, a ragyogás kétértelműségét középpontba helyező válogatást, ráirányítva a figyelmet az alkotó, a befogadó és a mű közti dinamikára, illetve a státuszukat meghatározó társadalmi valóság néhány megkerülhetetlen jelenségére. HungaryCarddal 50% kedvezmény felnőtt belépőjegy árából.

Ezt a kiállítást a fényhatások szervezik. Az érintésünkre csillogva hullámzó felület, a világító elemekből összeszerelt fényinstallációk, fémes hatású táblaképek – figurativitás nélkül is – megidézik a sztárkultuszt és a ragyogáskényszernek alárendelt közösségi oldalak esztétikáját. A feliratok sokszor megszólítással helyezik központba a látogatót, máskor egy-egy aforizmát idéznek fel – a befogadón áll, hogy didakszist vagy iróniát olvas-e ki belőlük.

A fülbevalók, kínai villogók, újrahasznosított sörösdoboz-nyitófülek és cukorkapapírok felhasználásával készült munkák bizonyos tekintetben az artepovera (szegényes művészet) hagyományához kapcsolódnak, de annak jellegzetes antiesztétikáján épp a tömegtermelt tárgyak maradandóságot sugárzó felületeivel mutatnak túl egyértelműen.



A kiállítás 2018. október 28-ig látogatható.