fbpx
2019-04-24
Archívum

Szlovákia közel van hozzánk…

…de nem csak ezért érdemes arrafelé ellátogatni! Néhány napja Trnava régió képviselői ízelítőt adtak hazájuk látni- és kóstolni valóiból a Szlovák Turisztikai Képviselet székházában. Bemutatták a környék turisztikai látnivalóit, különös tekintettel a történelmi múltra és a kulturális hagyományokra.

Egy 1278-ból származó okirat alapján Nagyszombat (Trnava) a történelmi Magyarország szabad királyi városaként rendkívül termékeny szőlőhegyekkel rendelkezett. A régió polgárai ültették és művelték az egész Kis-Kárpátokban húzódó szőlőhegyeket.Megtudtuk, hogy a bor a legfontosabb kereskedelmi áruk egyike volt, és azt tárolni is kellett valahol. A polgári házak alatt így egy terjedelmes pincelabirintus, ún. „város a város alatt”épült ki, amely titkait a látogatók az évente egyszer rendezett ”Nyitott borospincék napján” fedezhetik fel.

A középkori boltíves borospincék a polgári házak alatt rejtőzködő igazi gyöngyszemek. Nem titok, hogy gyakran kétszintesek, és a föld alatti folyosókkal olyan bonyolult rendszert alkotnak, melynek a múltban egyebek között biztonsági szerepe is volt. Néhány borász is ellátogatott hozzánk, itt volt a „KarpatsáPerla” és a „Terra Parna” és az „Apimed mézborok” képviselője is. Mi megkóstoltuk a termékeiket, ízlettek és csak ajánlani tudjuk őket…

A város jellegzetes szimbóluma,amely egykor az egyik legnagyobb középkori várost védte, a városi erőd. A 800 x 700 m területű várost három kilométer hosszú fal vette körül. Az építéséhez a 13. századtól kezdve száz év alatt több mint 4,3 millió téglát használtak fel.




 Napjainkban az egyik legjobb állapotban fennmaradt városi erőd Szlovákiában. A helyenként tíz méter magasságot is elérő erőd négy városkaput és harmincöt tornyot ölelt magába. A hatalmas középkori erődítményen ma is tehetünk egy sétát – a IV. Béla parkban és a Szent Miklós-bazilika mögött.

A sok érdekesség közül nekünk nagyon tetszett a ház, ahol a Magyar Szent Koronát őrizték a XVIII. században – csak, hogy így is legyen kapcsolat a HungaryCard Hírlevelének olvasói és Nagyszeben látnivalói között…