fbpx
2019-06-05
Archívum

Szent-kút a Bakony közepén!

2019 nyarára megújul a bakonybéli Szent-kút (Borostyán-kút) teljes környezete. A település 1000 éves fennállását ünnepelve, Bakonybél Község Önkormányzata támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül, melynek eredményeképpen az idén nyáron a csendes elvonulást kereső turisták nagy örömére vadonatúj tanösvény fogja összekötni a bakonybéli monostort a falu határában található, három forrás vizéből táplálkozó kicsiny tóval, a tó mellett álló kápolnával és kálvária dombbal.

A projekt igazi célja Bakonybél legfontosabb kultúrtörténeti emlékhelyének, a Borostyán-kútnak (Szent-kút) felújítása, ehhez kapcsolódóan pedig komplex turisztikai fejlesztés megvalósítása. A település jelenleg is turisztikai célpont, látogatottsága elsősorban természeti adottságainak köszönhető, látnivalói is e köré, valamint a vallási turizmus tematikája köré szerveződnek.

A fejlesztés eredményeként a település két pillére, maga a faluközpont, valamint az ezer éves hagyománnyal bíró, Szent Gellért püspök egykori remetehelyének is tartott Szent-kút, tematikus tanösvénnyel kapcsolódik össze. A faluközponttól a település határában található tóig vezető séta során az ezer éves település története is kirajzolódik az egyes megállóhelyeken elhelyezett táblák segítségével. A 10 információs tábla az elmúlt 1000 év történelmi, vallási, földrajzi és egyéb kultúrtörténeti eseményeit mutatja be az odalátogatók számára.


A fejlesztés során a Szent-kút és a Kálvária domb környezete megújul, a régi terméskő burkolatokat helyi mészkőből készült, fugázott burkolat cseréli fel, támfalak épülnek és a három forrást befoglaló tóka újraépítése is megtörténik a forrásszintre vezető, díszkorlátos lépcső kiépítésével. A tó körül a terméskő burkolattal ellátott sétaút, ill. az elhelyezett padok a pihenésre, elmélyülésre biztosítanak kiváló helyszínt.  Az öreg hársfasor hiányzó fáit pótolták, virágos cserjék és a sétaút mentén elhelyezett stílusos kandeláberek fogják díszíteni a tó partját.

Azok számára, akiknek a faluközponttól induló séta nehézkes lehet, a tóval szemközti területen murvás autóparkoló kerül kialakításra.

A digitálisan kijelölt, Szent-kúttól induló, a zarándokok és turisták számára az elcsendesedést, a belső útkeresést szolgáló négy túraútvonalon élvezhetik a Bakonybélbe látogatók Magyarország egyik legvadregényesebb erdejének, a Bakony érintetlen tájainak szépségét. A csend, az elvonulás, a meditáció újjászülető terei a hétköznapoktól való elszakadást, a belső megújulást segítik elő.


További információ