fbpx
2019-07-31
Archívum

Magyarország egyetlen működő hajómalma Ráckevén!

Ráckevén, a Duna hullámain ring az egyetlen ma is működő magyarországi hajómalom. Az elsüllyedt eredeti hajómalom teljes rekonstruálása eredményeként 2010 óta látogatható a családi programként is kitűnő múzeum. HungaryCarddal 10% kedvezmény a belépőjegy árából és 1 kg liszt ajándékba.


A hajómalom rövid története

A molnár mesterség volt a Duna mellett élő ráckeveiek egyik legfontosabb megélhetése.  Az 1720-as években már öt malom helyi működésének adott lehetőséget a város. A malmok nagy része az 1950-es évekig őrölt. Magyarország utolsó ún. tombáncos hajómalma Ráckevén maradt meg, amely 1967-68 telén semmisült meg, mikor a völgyhajót a jég megroppantotta és magával rántotta a házhajót is.

Lakossági kezdeményezésre, a ráckevei vízimolnárság hagyományainak felélesztésére, éledt fel ismét a ráckeveiek kedve a valaha volt vízimalom újbóli megépítésére. A malom kialakítása az eredeti írásos emlékek, dokumentumok, fotók, rajzok alapján történt.



A hajómalom látogatása

A hajómalom Ráckeve központjában a szépen felújított parti sétány mellett található. A hajómalmot a fennmaradt leírások és a még megmaradt tárgyi emlékek felhasználásával készítették el az egykori molnárok leszármazottai. Igyekeztek hűek maradni a hajdani modellhez, persze azért apróbb változtatásokra szükség volt. Például ma két híd köti össze a malmot parttal (ez a múzeumi bejárat és kijárat), áramlás híján pedig villanymotor hajtja a kereket. A tetőzet és a vízikerék tengelye – hogy tartós legyen – egy afrikai fa fájából készült, melynek nagyobb a sűrűsége a vízénél is és szöget verni is csak úgy lehet bele, ha előfúrják.




A hajó egyáltalán nem egy rideg múzeum, hanem igazi családi program. Vasárnaponként őrlési bemutatót tartanak, s a veszélyes alkatrészeken kívül minden megtapogatható, megforgatható, kipróbálható. Az itt őrölt lisztet meg is lehet vásárolni. Barátságos, mindenre kiterjedő tájékoztatóval is szolgálnak az érdeklődő látogatóknak. A gyerekek imádják a hajót, ők is őrölhetik a kis malomkövekkel a búzát, bele tudják nyomni a kezüket a különböző búzadarákba, lisztekbe, sőt még kongathatják a hajó orrában lévő harangot is.

További információ