fbpx
2019-08-14
Archívum

Augusztus 20-án a Margitszigeten debütál Tolcsvay László Új magyar rapszódiája!

A Szabad Tér Színház, ahogy az elmúlt években, idén is különprodukcióval készül Magyarország nemzeti ünnepére: a Margitszigeti SzabadtériSzínpadon egy egészen különleges gálakoncertet tűzött műsorra. HungaryCarddal 40% kedvezmény a belépőjegy árából, mely egységesen 2.000 Ft!

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad harminc évvel ezelőtti ősbemutatója,a Tolcsvay testvérek, Európa-szerte népszerűvé vált zenei kuriózuma,a Magyar Mise tér vissza a sziget fái közé augusztus 20-án, a műsor első részében egy új, nagyszabású ősbemutatóval,Tolcsvay László Új magyar rapszódiájával készülnek a nemzeti ünnepre. Az előadás nézői a tűzijátékról sem maradnak le, a koncert szünetében a kivetítőn élőben közvetítik számukra.

A zeneszerző szimfonikus zenekarra komponált műve, az Új Magyar Rapszódia, kimondottan erre az alkalomra született. A darab a mai gyorsan változó világra, benne Magyarországra rezonáló muzsikája csapongó és sokféle, hol melankolikusan töprengő, hol szenvedélyes vagy heroikus, a hirtelen váltásoktól sem mentes érzéseket tükröz. Tolcsvay László új művét a tehetséges, fiatal zeneszerző, Ott Rezső hangszerelte, a Margitszigeten a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, Kocsár Balázs vezényli. 


A Magyar Mise szólistái: 

Miklósa Erika
Janicsák Veca
Sándor Péter
Szemenyei János
Gábor Géza

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rock együttese, és a Tiszta Forrás Zenekar.

„Azért választottam ezt a zenei formát, mert ez tűnt a legalkalmasabbnak arra, hogy kifejezze a bennem kavargó csapongó, rapszodikus és a megnyugvást, a reményt kereső gondolatokat, érzéseket. Próbálok végig hű maradni ahhoz a zenei nyelvhez, amiben felnőttem. Engem még Kodály módszere szerint tanítottak mestereim. Különös, vagy éppen természetes, hogy amit a rockzene elementáris zenei nyelvezetében megéreztem, az azonos az emberi lelket megszólítani képes népdal esszenciális igazságával. Komponálás közben Magyarország sorsa, történelme, jövője, tájainak szépsége, a budai Várban töltött gyerekkorom, anyám, apám, az egész eddigi életem inspirál. Bízom benne, hogy a hangok összerendezik majd gondolataimat, irányítják érzéseimet, és az ünnephez méltó muzsika születik” – írta készülő új művéről a zeneszerző Tolcsvay László 2019 márciusában.