Igazi “tökös” programra várjuk a gyerekeket és a felnőtteket az őszi iskolai szünet ideje alatt. Tökös témahetünkön a népszerű újvilági növény, a tök nyomába eredünk. Hungary Card Plus csomaggal 2 fő részére ingyenes a belépés!
Aktív helyszíneinken megtudhatjuk, milyen ételek, eszközök, játékok készültek belőle. Bepillantást nyerhetünk a tökmagsajtolás vagy a tökmagköpesztés rejtelmeibe, kertészeti szakértőink pedig a tökfélék sokféléségével ismertetnek meg.
Programok
Az alábbi tevékenységekbe lehet bekapcsolódni keddtől vasárnapig a nyitvatartási időben:
Meseszoba, népmesék tökből
Kézműves programok (pl. töklámpás-faragás, ékszerkészítés tökmagból)
Tökös ételek kóstolója (pl. őrségi tökmagos kerek perec, tökfőzelék, sütőtök-krémleves)
Őszi társas munkák bemutatója
Kertészeti előadás a tökfélékről
Tökös kvíz és “tökkel-ütöttek” játékudvara (ügyességi játékok)
“Tökös” mézeskalácsok vására
Pecsételős túraútvonal
Mit érdemes tudnunk a tökről?
A tök a parasztgazdaságokban jellegzetes köztes növénynek számított, amit leginkább a kukorica, ritkábban a burgonya és napraforgó közé vetettek. Az újvilági, közép-amerikai eredetű tök a 16. században került Európába, és a kukoricával együtt gyorsan teret hódított. Magyarországon is korán megkezdődött termesztése, táplálékként és állati takarmányozásra egyaránt hasznosították. A tök húsának fogyasztásán kívül a magjából sajtolt olaj előállítása is hozzájárult termesztésének népszerűvé válásához. A 19. század második felétől különösen a nyugat-dunántúli Őrség és Hetés vált a tökmagolaj-készítés és -felhasználás jellegzetes körzetévé.