fbpx
2019-10-08
Archívum

Tökös hét a Szentendrei Skanzenben 2019. október 29-től november 3-ig!

Igazi “tökös” programra várjuk a gyerekeket és a felnőtteket az őszi iskolai szünet ideje alatt. Tökös témahetünkön a népszerű újvilági növény, a tök nyomába eredünk. Hungary Card Plus csomaggal 2 fő részére ingyenes a belépés!

Aktív helyszíneinken megtudhatjuk, milyen ételek, eszközök, játékok készültek belőle. Bepillantást nyerhetünk a tökmagsajtolás vagy a tökmagköpesztés rejtelmeibe, kertészeti szakértőink pedig a tökfélék sokféléségével ismertetnek meg.


Programok

Az alábbi tevékenységekbe lehet bekapcsolódni keddtől vasárnapig a nyitvatartási időben: 

Meseszoba, népmesék tökből

Kézműves programok (pl. töklámpás-faragás, ékszerkészítés tökmagból)

Tökös ételek kóstolója (pl. őrségi tökmagos kerek perec, tökfőzelék, sütőtök-krémleves)

Őszi társas munkák bemutatója

Kertészeti előadás a tökfélékről

Tökös kvíz és “tökkel-ütöttek” játékudvara (ügyességi játékok)

“Tökös” mézeskalácsok vására

Pecsételős túraútvonal


Mit érdemes tudnunk a tökről?

A tök a parasztgazdaságokban jellegzetes köztes növénynek számított, amit leginkább a kukorica, ritkábban a burgonya és napraforgó közé vetettek. Az újvilági, közép-amerikai eredetű tök a 16. században került Európába, és a kukoricával együtt gyorsan teret hódított. Magyarországon is korán megkezdődött termesztése, táplálékként és állati takarmányozásra egyaránt hasznosították. A tök húsának fogyasztásán kívül a magjából sajtolt olaj előállítása is hozzájárult termesztésének népszerűvé válásához. A 19. század második felétől különösen a nyugat-dunántúli Őrség és Hetés vált a tökmagolaj-készítés és -felhasználás jellegzetes körzetévé.


További információ