fbpx
2020-02-04
Archívum

Acél és Szív – Ezer év fegyverkincsei a Magyar Nemzeti Múzeumben 2020. március 5-ig!

A csaknem félezer, részben soha be nem mutatott tárgyat felvonultató ACÉL és SZÍV kiállítás a honfoglalástól a 19. századig vonultatja fel a fegyverek történelmet alakító szerepét, a különböző korok társadalmának vadászati eszközeit. HungaryCard felmutatásával 20% kedvezmény maximum 2 fő részére a teljes árú belépőjegy árából.


Mindezt – külön teremben – az Európa sorsát hosszan meghatározó oszmán birodalom harci relikviái egészítik ki, de hangsúlyos szerepet kapnak olyan képző-és iparművészeti alkotások is, amelyek a hadtörténethez és a vadászathoz kapcsolódnak.

A tárlaton a közönség olyan ikonikus tárgyakat tekinthet meg, mint gróf Andrássy Gyula miniszterelnök ezüst szablyája, amelyet a feltételezések szerint 1840-ben, korai nagykorúsításakor, 17 évesen kaphatott meg. Hasonlóan emblematikus a branyiszkói ütközet győztesének, Guyon Richárd, 1848-49-es, későbbi honvédtábornoknak – a testvérén keresztül – adományozott fegyver. Ugyanezen a kiállításon látható Erős Ágost szász választófejedelem, lengyel király gazdag kidolgozású, elefántcsonttal, ezüst ötvösséggel ékesített pisztolya, amelyen a korona alatti arcképe, továbbá választófejedelmi címere is megtalálható. A tárlat legidősebb tárgya a 800-as évek elejéről származó avarkori kard, a legnagyobb pedig egy 16-17. század fordulójáról ránk maradt, minden részletében eredeti, 2 méter hosszú naszádpuska.

A Csörge-Fekete-Strohner gyűjtemények bemutatásának egyik célja, hogy előkészítse a 2021-ben megrendezésre kerülő „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást, másrészt a válogatás tiszteleg a 112 évvel ezelőtt útjára indított magyarországi polgári műgyűjtés előtt.