fbpx
2020-05-11
Archívum

A Szent István Király Múzeum szabadtéri kiállítóhelyei újra kinyitják kapuikat!

A Nemzeti Emlékhely május 9-től, a Gorsium Régészeti Park május 16-tól újra látogatható. HungaryCard Plus kártyával a látogatás ingyenes!

Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítóhely

Gorsium-Heculia római kori település Budapest és a Balaton között, Székesfehérvár határában az M7-es autópályától 5 km-re fekszik. Az I. század közepétől római katonai erődítés ellenőrizte az útcsomópontot és a Sárvíz átkelőhelyét. A II. század elején a katonai tábor helyén új település jött létre, mely feltételezhetően Alsó-Pannonia tartományülésének és császárkultuszának központja lett.

Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely

Szent István király által alapított Bazilika a középkori magyar állam legfontosabb és legszentebb helye volt, ahol királyainkat koronázták és több uralkodót temettek el családtagjaikkal együtt. Itt nyugodott István király és fia, Imre herceg. Itt őrizték a királyi koronát és felségjelvényeket, a királyi kincstárral és az ország levéltárával együtt. Régészeti feltárások hozták felszínre a bazilika maradványait, az utóbbi idők legjelentősebb bemutatótere a Pipo-torony és az északi kerengőfolyosó. Aba Novák Vilmos nagyméretű falfestményeivel díszített mauzóleumban kapott helyet Szent István királynak tulajdonított szarkofág.