… főleg, ha betérünk a Söráriumba, ahol 1.000 négyzetméteren, egy frappánsan összeszedett interaktív kiállításon ismerhetjük meg a sör történetét, majd érzékszervi bírálatot is végezhetünk.
Mindezt semmiképp se délelőtt tegyük, mert arra ott van Szolnokon számtalan egyéb érdekesség. Ha már az éjjelt is ott töltjük – erre ott van például a Sóház Panzió -, a finom reggeli után javasoljuk a Reptár megtekintését. Erről külön beszámolót olvashatunk a későbbiekben, mint ahogyan a szintén erősen ajánlott Bagolyvár Vadasparkról is…
Visszatéve a Söráriumra és a sör történelmére, itt megtudhatjuk, hogy hogyan hatott a technológia fejlődése a sör átalakulására az ókori Egyiptomtól kezdve, a napjainkban kóstolható nedűkig. Megtekinthetjük a söröskorsók számtalan változatát és a sörkészítés eszközit is. A sör története valahol Egyiptomban, híg erjesztett árpalé ivásával kezdődött. Komló arrafelé nem termett, így ennek ízére ott nem számíthattunk, viszont boróka és koriander fűszerezte az italt. Napi 5 liter elfogyasztásával el is telt az ottani munkás, köszönhetően a magas tápanyag tartalomnak, és be sem rúgott tőle, mert cserébe az alkoholtartalma viszont alacsony volt…
A történet folytatása bármely napon megtekinthető, meghallgatható Szolnok belvárosában, a Városháza műemlék jellegű épülete alatti pincerendszerben, rögtön az étterem mellett. Természetesen a hely saját söreivel is találkozhatunk a bemutató után. Ezek a „Szolnoki Olaj” és a „Kincsem”. Mindkettő a maga nemében kitűnő és kóstolásra ajánlott! A Szolnoki Olaj a helyi kosárlabda csapatról kapta a nevét, a Kincsem pedig a film bemutatásának idejében készült el először, és a főzőmester innen merítette ihletét.