fbpx
2021-07-13
Archívum

Történelmi időutazás az Egri várban!

Korhű ruhába öltözött hagyományőrzők mutatják be a végvári vitézek életét és az egri hősök mindennapjait. HungaryCard Plus kártyával ingyenesen váltható Dobó István Vármúzeum napijegy, amely a vár kiállításai mellet a Gárdonyi Géza Emlékház megtekintésére is jogosít.

A török kori hagyományőrző vitézeink közreműködésével a látogatók a várfalak közt és a kiállításokban sétálva fedezhetik fel a híres 1552-es ostrom és az egri csillagok helyszíneit, megismerkedhetnek a végvári vitézek életével és a vár ezer éves történelmével:

Hogyan éltek a végeken a XVI. századi vitézek és asszonyok? Mit viseltek az egri hősök? Hogyan teltek mindennapjaik? Miként lehet szakszerűen megtölteni és működésbe is hozni egy korabeli fegyvert?  Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik részt vesznek az Egri vár vitézei által bemutatott programon, ahol rövid történeteket hallhatnak a tábori élet szépségeiről, örömeiről és bosszúságairól, valamint az asszonyi sorsról egyaránt.
Ha nálunk jár, ne hagyja ki!

Minden nap 10:30, 11:30 és 15:30-tól a  Palotaudvaron!


Eger vára mind a magyar történelem, mind a kultúra egyik meghatározó építménye. Magyarország leghíresebb törökkori vára számos érdekes kiállításnak ad otthont. Lenyűgözőek a város fölé magasodó impozáns falak, melyek között ezer év kultúrtörténeti emlékeit találjuk.

A vár elsősorban Gárdonyi Géza híres regényének, az Egri Csillagoknak, ill. az abból készült felejthetetlen filmnek köszönheti népszerűségét. A várban számtalan történelmi és művészeti látnivalót találunk, a kazamatákat és a Hősök Termét csak vezetéssel, a többi kiállítást egyénileg is látogathatjuk.

További információ