fbpx
2021-09-14
Archívum

Ősszel is várja látogatóit a szentendrei Skanzen!

Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumának kiállítása a 100-200 évvel ezelőtti magyar vidéki életbe repít.  HungaryCard Plus kártyával 2 fő részére ingyenes a belépés!

A szentendrei Skanzen célja, hogy 8 tájegységen keresztül bemutassa a  magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban.

A folyamatosan finomodó telepítési terv 400-nál is több építmény múzeumba történő áthelyezését célozza meg, melyeket településnéprajzi szempontok alapján faluszerű épületcsoportokba, ún. tájegységekbe szervezve tár a látogatók elé. A tájegységeken belül az építmények egy-egy parasztporta hagyományos rendjébe illeszkednek, melyekhez olyan szakrális, közösségi és gazdasági építmények kapcsolódnak, melyek egykor részei voltak a hagyományos faluképnek. A lakóházak és a gazdasági épületek egy-egy táj történetileg kialakult lakóháztípusát és jellegzetes melléképületeit reprezentálják.