fbpx
2022-01-18
Archívum

Mesebolt és Aranyecset – Lukáts Kató grafikusművész kiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban!

Ki ne ismerné az Iciri-piciri mesét, az Ablak-Zsiráfot vagy a Gőgős Gúnár Gedeont? Kevesen tudják, de e könyvek kedves grafikái is mind Lukáts Kató keze munkáját dicsérik! HungaryCarddal 50% kedvezmény a felnőtt belépő árából 2 fő részére.

Mesebolt és Aranyecset
2021. december 10. – 2022. április 17.

Az Iparművészeti Múzeummal közösen rendezett kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum grafikatörténeti tárlatsorozatának újabb állomása, amely felöleli az elmúlt évtizedekben méltatlanul elfeledett grafikus, Kaeszné Lukáts Kató életművének szinte minden részletét. 

Lukáts az alkalmazott grafika különböző ágaiban alkotott élete során. Egyaránt tervezett reklámcédulákat, csomagolóanyagot, könyvet, plakátot, sőt még bankjegyet, bélyeget, bútordekorációt, textilornamentikát is. A tárlat betekintést nyújt a grafikusok munkájába is a könyv- és csomagolástervezéstől a megvalósulásig. Ki ne ismerné az Iciri-piciri mesét, az Ablak-Zsiráfot vagy a Gőgős Gúnár Gedeont? Kevesen tudják, de e könyvek kedves grafikái is mind Lukáts Kató kezemunkáját dicsérik! Technikája egyedülálló. Ugyanolyan tökéletesek korai rajzai, mint élete késői évei munkáin láthatjuk. Sokan az általa kitalált csomagolások révén ismerik őt. Számos míves kivitelű bonbonos és illatszeres dobozka hirdette tehetségét a Stühmer üzletektől az Altmann und Kühne boltokig. Csomagolástervei mindig érzékeltették a beltartalmat is. Ugyanígy könyvei esetében illusztrációi is tökéletesen visszaadják a mű hangulatát, költőiségét egyaránt.

további információ