fbpx
2022-03-01
Archívum

Üveg hat főre – kiállítás a Ferenczy Múzeumban!

A kortárs hazai üvegművészek középgenerációjához tartozó, komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező hat alkotóművész kiállítása tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban. HungaryCard Plus kártyával ingyenes belépő váltható.

A kiállítás 2022. február 25. és 2022. május 29. között, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogatható.

A hat eltérő látásmódú és technikai jellemzőkkel bíró üvegművész – Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs, Smetana Ágnes – közös vonása az üveg iránti elkötelezettség. A korábbi műfaji kötöttségektől teljesen elszakadva nem használati tárgyakat, hanem autonóm értékű képeket és plasztikákat készítenek.

A hagyományos fúvott üvegek mellett példát találhatunk öntött vagy formába olvasztott, illetve rogyasztott üvegre. Az ihlető forrásuk is változatos: a természet közvetlen élménye, tudományos rendszerekhez való hasonlóság, különféle formakapcsolatok, személyes monológok, művészettörténeti parafrázisok egyaránt megjelennek a műalkotásokban. A kiállítás lehetőséget nyújt korábban kevésbé észlelt összefüggések, érdekesebb gondolattársítások, kérdésfelvetések megragadására, ezzel is utat engedve egy szabadabb, kötetlenebb párbeszédnek művek és alkotóik között.

további információ