fbpx
2022-04-26
Archívum

Ha pisztráng, akkor irány Dunabogdány és A Pisztrángos!

“Ha az ember sportosan él, egyen sportos halat, ha nem, akkor pláne. De leginkább pisztrángot.” Ehhez nem is kell mást tenni, mint útba ejteni Dunabogdányban a 11-es út mellett A Pisztrángos sütödét. HungaryCarddal 10% kedvezmény a fogyasztás összegéből.

“Ha az ember sportosan él, egyen sportos halat, ha nem akkor pláne. De leginkább pisztrángot. Számtalan érv szól a pisztráng mellett! Merthogy nem csupán sporthorgászati, hanem zenei (Franc Schubert), irodalmi (Christian Friendrich, Daniel Schubert, Richard Brautigan) jelentőséggel is bír a lazacfélék családjának ez a rokonszenves tagja. Távol álljon azonban tőlem, hogy általános esztétikai közhelyeket írjak a pisztrángról. Mert minden művészi vonatkozás között mégis a konyhaművészeti a legjelentősebb. A pisztrángot elkészíteni nem nehéz, ha valaki ismeri a pisztráng természetét. Mégsem egyszerű feladat. Vannak olyan halak, amelyekből szinte mindent lehet és érdemes készíteni. Még az sem baj, ha közben a hal maga egy kicsit háttérbe szorul a különféle ízesítők, mártások és köretek mögött. A pisztráng azonban egészen más. Akkor a legélvezetesebb, amikor át tudja adni a tisztaságát, frissességét, természetes zamatát. Az tehát az igazi mestere a pisztrángnak, aki az ízesítés finom árnyalataival tud játszani, aki tudja, hogy a tányérra omló zsenge pisztráng maga az attrakció, amelynek a fűszerek csupán a hatását vannak hivatva erősíteni. Én csupán egy remek friss salátára vágyom mellé. Azt már nehezebb megfejteni, miért is támadnak az embernek ettől könnyedén szárnyaló gondolatai.” Réz András