fbpx
2022-04-20
Archívum

Monostori Erőd – történelmi időutazás Komáromban!

A komáromi erődrendszer Közép-Európa legnagyobb erődrendszere, mely magába foglalja a Csillagerődöt, a koppánymonostori homokhegyen a Monostori Erődöt és a Nagyigmánd felé vezető út mellett az Igmándi Erődöt. HungaryCarddal 20% kedvezmény a családi és a felnőtt jegy árából!

A kedvezmény a kártya felmutatásával alkalmanként maximum 2 felnőtt vagy egy család veheti igénybe a kombinált jegy árából, mely a tárlatvezetésre is érvényesíthető. A kedvezmény a 17 óra utáni jegyre nem vonatkozik.

A Monostori erőd 1850 és 1871 között épült. Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő, klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével (kazamata-hálózatával). Monumentális méreteit bizonyítják a következő adatok: az erőd 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt 70 hektár, épületek alapterülete 25 680m2, a helyiségek száma 640. Az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.