fbpx
2022-07-25
Archívum

Bereményi kalapja – filmvetítés és beszélgetés augusztus 10-én a Várkert Bazárban!

Az elmúlt évek legjobb magyar alkotásaival várunk minden friss levegőre vágyó filmrajongót Budapest szívében, egy csodaszép, panorámás, kutyabarát helyszínen. HungaryCarddal 20% kedvezmény maximum 2 fő részére online jegyvásárlás esetén. A kedvezmény a varkertbazar.jegy.hu oldalon keresztül történő vásárlás során a HC2022 kuponkód használatával érvényesíthető.

Bereményi kalapja – Várkert Mozi

Várkert Bazár, Szárazárok
1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4.
2022.08.10. szerda

A Magyar Copperfield szerzője, a Libri irodalmi-díjas Bereményi Géza íróként és filmkészítőként is több generáció életérzését összegző művek szerzője. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, később a filmrendezéseivel. A róla készült egész portréfilmben Tóth Barnabás kíséri-kérdezi heteken át Bereményit, nemcsak úgy, mint fiatalabb rendező-kolléga, hanem úgy is, mint egykori gyerekszínész, aki 35 éve a gyerek Bereményit alakította az Eldorádóban.

A film sok zenével, sok filmrészlettel, sok játékos elemmel és sok baráttal (Bagó Bertalan, Can Togay, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor) rajzolja meg Bereményi portréját. A Bereményi kalapja egyik jellegzetessége az a hat videoklip, melyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételekkel – Budapest ostroma, ’56-os harcok, balatoni hippik – és kultikus játékfilmek – Eldorádó, Megáll az idő, Csapd le csacsi, Made in Hungária – jeleneteivel. Ez nem pusztán formai játék, hanem a szöveg és a kép, a múlt és a jelen, a fikció és a valóság egymásra vetítése, ami Bereményi munkásságát, szemléletét is illusztrálja.

Rendező: Papp Gábor Zsigmond

Producer: Herner Dániel
Kreatív producer: Csejdy András
Operatőr: Lovasi Zoltán
Vágó: Bartos Bence