fbpx
2022-08-30
Archívum

Shalom, Buda! – Séta a polgárvárosban a budai zsidóság nyomában

Ismerje meg a budai zsidóság várbéli történetének helyszíneit és eseményeit! HungaryCarddal 20% kedvezmény maximum 2 fő részére a séták teljes árú jegyárából online jegyvásárlás esetén.

A kedvezmény a budaivarsetak.jegy.hu oldalon keresztül történő vásárlás során a HC2022 kuponkód használatával érvényesíthető.


Vajon ki volt Henel comes, Mendel Jakab, Szerencsés Imre vagy Schulhof Izsák? Hol található a budavári zsidó közösség középkori rituális fürdője, a Mikve, és hol lehettek a zsinagógáik? Melyek voltak a budai zsidóság fénykorai, amikor tudásukkal és szorgalmukkal hozzájárultak a város gazdasági fejlődéséhez, szellemi és kulturális gyarapodásához, és melyek voltak várbéli történetük legsötétebb pillanatai, amikor az életük is veszélybe került?

Sétánk során ezekre a kérdésekre is választ adunk, de szót ejtünk báró Hatvany Lajos híres irodalmi szalonjáról vagy a vészkorszak rettenetes időszakáról is, amikor a német hadsereg prominens tagjai, az SS és a Gestapo emberei vették birtokukba a korábbi zsidó tulajdonosoktól kisajátított várbéli épületeket. Kiderül az is, vajon mi köti össze a Zwack, a Nákó és a Berg családot Raoul Wallenberggel. Programunk végén a Középkori Zsidó Imaházban egy kicsiny, virágzó zsidó közösség jelenéről mesélünk.


további információ