fbpx
2022-09-26
Archívum

„Ahol víz van, hal is akad” – új állandó kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban!

Új állandó halászati kiállítás nyílt a múzeumban, melyben a Kárpát-medence halban gazdag vizeiben a honfoglalástól a napjainkig zajló, a halászathoz kapcsolódó folyamatot kísérjük végig. HungaryCarddal 20% kedvezmény a felnőtt belépőjegy árából maximum 2 fő részére.

A kiállításban régi idők halászati eszközei, írásos és tárgyi emlékek, halászati módszerek és a vízi élővilág bemutatásával hozzuk közelebb a halászat ősi mesterségét a látogatókhoz.

A kiállítás kibontja és részletesebben bemutatja az egyes történelmi korokra jellemző halászati és halgazdálkodási viszonyokat, folyamatokat. Eredeti tárgyak, makettek segítségével eleveníti fel és mutatja be a halászati módszereket. A látogató rácsodálkozhat arra, hogy a halászat és eszközei a történelem során szinte alig változtak.

A halászszerszámok készítése a hal életmódjának és vízi környezetének ismeretében fejlődött. Ezeket maga a halász készítette, és ezek generációkon át öröklődtek. Az ipari termelés rányomta bélyegét a halászatra is. Eszközeinek javítását továbbra is a hagyományos módszerekkel végezték és végzik ma is.

további információ