fbpx
2022-11-08
Archívum

Éjszaka a hangszerek királynőjével – Orgonakoncert és hangszerbemutató az Árpád-házi Szent Erzsébet- plébániatemplomban minden szombaton 19 órakor!

Legyenek tanúi egy küzdelmes életű hangszerek királynőjének újjászületésének és csodálatos esti fényekben élvezzék a művészi játékot. Majd ismerkedjenek meg az orgonánkkal, történetével, különleges hangzásával és egyediségével közvetlen közelről a karzaton.  A program ingyenes, adományaikkal a hangszer felújítását támogatják!

Időpontok: 2022 novembertől minden szombat 19 óra

Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom, 1074 Budapest, Rózsák tere 8. 


Hatalmas rózsákkal teli tér közepén kecses, csipkézett templomtornyokkal ékszerdobozként emelkedik ki Budapest egyik legszebb neogótikus temploma, az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom. A templomba belépve pedig a rózsa- és üvegablakokból beáramló fény és színes díszítőelemek összhangja ejti ámulatba a látogatókat. Az impozáns épület Steindl Imre egyetlen jelentős egyházi alkotása, akinek nevéhez köthető az Országház építése is. A templomot az Országház szakrális párjaként is emlegetik; lenyűgöző a hasonlóság a két épület külső és belső díszítőelemei, díszítésének mintavilága között.


A különlegesen szép épület karzatán pedig, az 1901-ben Országh Sándor által készített nagy értékű, 3 manuálos, 47 regiszteres orgona, a hangszerek királynője foglal helyet. Viszontagságos élete során a Rieger orgonagyár kétszer is átépítette a hangszert, míg végül mai formáját, az 1938-as átépítéskor nyerte el. Sajnos a több éves használat és egyéb behatások miatt 1996-ban az orgona állapotára való tekintettel, némaságra lett ítélve. 2018-ban pár lelkes hívővel kezdték el a hangszer megmentését, majd szakember közreműködésével is folytatódhatott az orgona megújulása. Közel harminc év után először 2020-ban nagycsütörtökön szólalt meg újra, és egyedi hangzása ismét betölthette a teret. Azóta is folyamatosan zajlanak a munkálatok, hogy egyszer teljes pompájában elkészülhessen a hangszerek királynője.


Legyenek tanúi a hangszerek királynőjének újjászületésének és csodálatos esti fényekben élvezzék a művészi játékot. Majd ismerkedjenek meg az orgonánkkal, történetével, különleges hangzásával és egyediségével közvetlen közelről a karzaton.