fbpx
2023-03-13
Archívum

Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben!

Január 25-én világra jött az állatkert legifjabb perzsa leopárdja. A kölyök most hathetesen átesett első állatorvosi vizsgálatán, amelynek során bemutatkozhatott a nagyvilágnak is. HungaryCarddal 2 fő részére 50% kedvezmény a felnőtt belépőjegy árából.

Aki figyelemmel követi állatkertünk híreit, évek óta folyamatosan értesülhet perzsa leopárdjaink mindennapjairól. A legutóbbi hírrel tavaly jelentkeztünk, amikor megérkezett nőstényünk új párja. A két állat rövid időn belül megszokta egymás társaságát, olyannyira, hogy január 25-én világra jött állatkertünk legifjabb perzsa leopárdja. Egy kis hímről van szó, aki nevet azonban még nem kapott. A névadásban az állatkertbe március 15-én ellátogatók segítségét fogjuk kérni, akik aznap szavazhatnak majd a kis leopárd nevére.


A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra, melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1.000 példánya élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, köztük jelenleg hárman Miskolcon.