fbpx
2023-03-06
Archívum

Proletárművész? Bohém? Biró Mihály grafikái a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban!

A jó plakát nemcsak üzenet, hanem művészi formanyelv is. Közérthető és maradandó hatású. BiróMihály plakátjai ilyenek! HungaryCard tulajdonosoknak 50% kedvezmény a felnőtt belépőjegy árából maximum 2 fő részére.

A magyar plakát mesterei sorozat legújabb kiállítása

2023. február 23. – május 21.


Biró alakja köré a meggyőződéséért üldözött proletárművész imázsát építette a művészettörténetírás, holott egyénisége sokkal színesebb volt ennél. Az élet szeretete, a hazaszeretet és a munkásosztály ügye iránti elkötelezettség együttesen határozták meg személyiségét és munkásságát. A világon elsőként csinált magas művészi minőséggel politikai plakátot. Rendkívüli éleslátással mutatott rá a társadalmi visszásságokra mind a politikai, mind a kereskedelmi témájú plakátművészetében.

Emellett gyakran élt a drámai hatáskeltés eszközeivel, sőt a horrorisztikus képi megfogalmazástól sem riadt vissza. Szoros szálak fűzték a színházhoz és a mozihoz, egy sor filmplakátot is tervezett. Remek rajzoló volt, aki ismerte a legújabb modern művészi törekvéseket is, mégis inkább a szecesszió nyelvén megszólaló dekoratív és jelenetes reklámgrafika fontos képviselőjévé vált.


A kiállítás Biró Mihály művészetének többarcúságát mutatja be olyan jelentős közgyűjtemények anyagából válogatva mint a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár. E gyűjtemények és az MKVM műtárgyai, valamint a kiállításban pörgő archív filmrészletek visszarepítik a látogatót a művész száz évvel ezelőtti világába.

további részletek

Ismerje meg a HungaryCard működését, mely számtalan megtakarítást nyújt egy éven át közel 700 partnernél!