fbpx
2023-04-24
Archívum

A Romantika géniuszai – a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Cziffra Fesztivál közös hangversenye a Müpában május 4-én!

HungaryCard tulajdonosoknak 40% kedvezmény a koncertjegy árából 2 fő részére. A kedvezmény igénybevétele előzetes jegyfoglaláshoz kötött a jegy@mavzenekar.hu e-mail címen.

2023. május 4. 19:30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem


1830 körül ismerkedett meg és kötött barátságot egymással Hector Berlioz és Liszt Ferenc. Berlioz elragadtatott szavakkal méltatta Liszt zongorajátékát, Liszt pedig lebilincselve hallgatta Berlioz 1830-ban bemutatott Fantasztikus szimfóniáját. Ketten, közösen alkották meg a szimfonikus költemény eszméjét és ugyanakkor, 1830-ban fogott hozzá Liszt első zongoraversenyének komponálásához. Folytonos tanulás mellett dolgozott a művön, amelyet 1855-ben Weimarban mutatott be, de még azután is tovább csiszolta. Berlioz műve máig modernnek hat, a benne végigvonuló és sok alakot öltő fixa idea révén. Római karnevál nyitánya a hangszínekkel festő művészet gyönyörű példája.

Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész, a Zeneakadémia docense. Charles Dutoit igazi világsztár, aki 25 évig volt zeneigazgató Montreálban, vezető karmester Philadelphiában, Párizsban, Tokióban és Londonban. A francia zene előadásában utolérhetetlen. Öröm és megtiszteltetés zenekarunk számára, hogy 2019 óta minden évben elfogadja meghívásunkat.

MŰSOR
Berlioz: Római karnevál – nyitány
Liszt: Esz-dúr zongoraverseny
Berlioz: Fantasztikus szimfónia

KÖZREMŰKÖDIK
Balázs János – zongora
VEZÉNYEL
Charles Dutoit


Ismerje meg a HungaryCard működését, mely számtalan megtakarítást nyújt egy éven át közel 700 partnernél!