fbpx
2023-05-08
Archívum

A középkori királyi vadászkastély titkai – Vezetett bejárás a budanyéki régészeti feltárás területén!

Ismerje meg középkori uralkodóink budanyéki udvarházának történetét és feltárt romjait! HungaryCarddal 20% kedvezmény maximum 2 fő részére a séták teljes árú jegyárából online jegyvásárlás esetén.

A kedvezmény a budaivarsetak.jegy.hu oldalon keresztül történő vásárlás során a hungarycard kuponkód használatával érvényesíthető.

Időpontok:

május 13.11:00
május 20.11:00
május 27.11:00
 június 03.11:00
 június 17.11:00


A középkori Buda városától alig öt kilométerre, a Budai-hegység egykori kiterjedt erdőségeinek központjában emelkedett Nyék falu, temploma, valamint a 16. század elején felépített új királyi udvarház. Sétánk során bejárjuk a Jagelló II. Ulászló által emelt reneszánsz vadászkastély romjait, és felidézzük a Hűvösvölgyben húzódó hajdani királyi vadaskert történetét. A krónikások szerint Hunyadi Mátyás, II. Ulászló és II. Lajos mellett Szulejmán szultán is látogatta a királyi udvarházat és a vadban gazdag területet, amely az oszmán-török időkben pusztult el. Ezt követően átsétálunk a Nyék falu templomának épült, később királyi kápolnaként szolgáló épület romjainak helyszínére, ahol legutóbb – közel száz évvel az első feltárást követően – 2022 őszén zajlott régészeti ásatás. Milyen új információkkal és eredményekkel szolgált a kutatás? Mit tudunk a templom építési korszakairól és a közelében lévő temetkezésekről? Hány csontváz, milyen érdekes régészeti leletek és meglepő tárgyak kerültek elő a feltárás során? Sétánkon minden kiderül!




Ismerje meg a HungaryCard működését, mely számtalan megtakarítást nyújt egy éven át közel 700 partnernél!