fbpx
2023-05-15
Archívum

Herendi porcelánokból nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban!

Királyi hétköznapok címmel nyílt herendiporcelán-kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban kedden, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a kiállítótér közös rendezésében. HungaryCarddal 50% kedvezmény maximum 2 fő részére a teljes árú felnőtt belépőjegy árából.

A Nemzeti Múzeum időszaki tárlatán látható Viktória-minta keletkezése szinte egyidős a Herendi-porcelán készítésével. A kínai hatás alatt született, stilizált lepkékből és virágzó ágakból álló minta azt a szín- és dekorációgazdagságot reprezentálja, amely kezdettől fogva jellemzi a porcelánmanufaktúra festészeti stílusát.

Leghangsúlyosabb eleme a Kínából származó bazsarózsa, amely Európába kerülve a korai porcelánok egyik legkedveltebb motívumává vált. Az egyéni arculat kialakításának lehetőségét a lepkék sokfélesége, a pünkösdi rózsa változatos megjelenési formái teremtették meg, így a kínai eredet ellenére a minta magyar benyomást kelt, felidézve a magyar erdők, mezők, a falusi kertek tarkaságát és zsongását.

A tárlat a császárokhoz, királyokhoz, királynőkhöz és az arisztokráciához köthető dekorációkat bemutató sorozat első állomása.

további információ

Ismerje meg a HungaryCard működését, mely számtalan megtakarítást nyújt egy éven át közel 700 partnernél!