fbpx
2023-05-30
Archívum

Zimmer Feri, szocialista riviéra – éljük át újra a balatoni retró életérzést a keszthelyi Balatoni Múzeumban!

A kiállításban átélhetjük az igazi balatoni retró hangulatot, többek között megismerkedhetünk a „szocialista riviéra” és “Zimmer Feri” életérzésekkel is. HungaryCarddal 1 alkalommal 1 fő részére ingyenes felnőtt belépőjegy váltható.

A kiállítóterembe lépve az északi part szőlőhegyeinek világában találjuk magunkat, s egy szüreti felvonulás részeseivé válhatunk. Rövid sétával egy fürdőház teraszára érkezünk. Beléphetünk az egykori keszthelyi Szigetfürdő mérethű rekonstrukciójába, s még egy öltözőkabinba is bekukkanthatunk.

Éttermek, szállodák, penziók fényképei és hirdetései nyújtanak bepillantást a 20. század elejének balatoni vendéglátásába. Korabeli slágereket hallgatva megtudhatjuk, mely parti sétányok, mulatók voltak a fürdővendégek találkozásainak, társasági életének színhelyei. Kiállításunkban egy régi túrakenu rekonstrukcióját is bemutatjuk. Meglepő, de a mai kedvelt strandok közül sok jószágitatóként szolgált egykor. Fokozatosan kiépültek azonban a parti fürdőépületek, kabinsorok.

Az 1960-as évektől megélénkült a balatoni turizmus: a magyaros jellegű csárdák, borozók a külföldi vendégek kedvelt helyei voltak, de a modern éttermek és strandi falatozók is népszerűek voltak a nyaralók körében. Látogatóink akár egy tipikus balatoni falatozó könyöklőpultjánál is megpihenhetnek kiállításunkban. Étlapok, itallapok, hagyományőrző programok plakátjai, ajándékboltok berendezett kirakatai idézik fel a korszakot. Szuvenírként egy népies dísztárgyat, vagy inkább egy tihanyi kecskekörmöt vettél volna emlékül balatoni nyaralásodról?

A szocializmus, az 1960-80-as évek a Balatonon a tömeges turizmus időszaka volt. Kiállításunk e szakaszában átélheted az igazi „Balaton retró” hangulatot. Fotókon szemlélheted a „szocialista Riviéra” szállodáit, moteljeit, a zsúfolt kempingeket. Sétánk vége felé közeledve megérkezünk a déli part homokos strandjára, ahol egy strandoló hölgy és napozókellékei idézik meg az 1970-es éveket. A magánházak, szobák kiadásának fénykora az 1970-80-as évekre esett, ehhez egy nyaralóház berendezett terasza kapcsolódik kiállításunkban, ahová könnyen odaképzelhetjük a jól fizető külföldi vendégeket, vagy a saját kényelmüket feladó magyar házigazdákat – „Zimmer Feriket” – is.

További információ

Ismerje meg a HungaryCard működését, mely számtalan megtakarítást nyújt egy éven át közel 700 partnernél!

Bővebb információ a kártyáról