fbpx
2023-09-11
Archívum

Schönbrunn Kincsei Gödöllőn!

A Gödöllői Királyi Kastélyban megnyílt új időszaki kiállítás egyedülálló tárlata közel 200, Erzsébet királynéhoz és a királyi család tagjaihoz köthető relikviát mutat be a nagyközönség számára. HungaryCard felmutatására 20% kedvezmény a felnőtt belépőjegy árából maximum 2 fő részére.

Az exkluzív tárlat nem csak az igazi Sisi rajongóknak kihagyhatatlan program, hanem izgalmas, tartalmas élmény lehet a a családok számára is. A kiállítással egyben Erzsébet királyné halálának 125. évfordulója előtt is tisztelgünk.

A kiállítás 2023. szeptember 8-tól 2024. január 28-ig látogatható.


A kiállításon látható Erzsébetnek az a kis selyemruhája, illetve főkötője, amelyet a keresztelőjén viselt. A krémszínű, fodros ruhácskát csipke, valamint virágmintás hímzés díszíti. Kiállításra kerül a császár uralkodói jelmondatával, s a magyar Szentkoronával díszített kis, aranyozott tartály, benne az 1867. június 8-i koronázás dombjának földjével. Szintén aranyból készült, s apró, különleges ereklye az a medalion, amelyben Gizella, illetve Rudolf egy-egy fényképe található. A tárgy felirata szerint („Mama 24. Dez. 1885), a gyerekek ajándékozták azt édesanyjuknak születésnapjára / karácsonyra. Erzsébet királyné az idő előrehaladtával egyre visszahúzódóbb lett, egyre inkább kerülte a nyilvánosságot. Társaságban legyezőt, ernyőt, illetve csipkefátylat használt, hogy takarja az arcát a kíváncsiskodó bámészkodók és fényképeszek elől. A tárlaton látható, selyemből készült, csipkével díszített fekete napernyő igazi különleges öltözékkiegészítő, amely 25 centiméteresre összecsukható. A kiállítás zárótermében állítják ki Horovitz Lipót festményét, amelyet már a királyné halála után festett, Ferenc József megrendelésére. A portrén a királyné semleges tájháttér előtt áll, fekete nappali ruhát visel, kezében legyezőt tart.
A tárlaton a császári család tagjait ábrázoló portrék mellett dokumentumok (pl. a királyné szépségreceptjei), porcelánok (pl. a korfui Achilleon-kastély egykori készlete), textilek (pl. a királyné gimnasztika nadrágja, Rudolf trónörökös vadászmellénye), valamint metszetek és grafikák is láthatók. A kiállítás kurátora Michael Wohlfart, a bécsi Sisi múzeum Erzsébet királyné szakértője.

Ismerje meg a HungaryCard működését, mely számtalan megtakarítást nyújt egy éven át közel 700 partnernél!