fbpx
2024-02-27
Archívum

Elveszett magyar kódexeink – Mandics György előadása március 12-én!

Helyszín: ALTEMPLOM (1133 Budapest, Pozsonyi utca 58. – Bejárat a Gogol utca felől!) HungaryCard tulajdonosoknak 50% kedvezmény 2 fő részére a belépőjegy árából.

2024. március 12. 18.00 óra
 Elveszett magyar kódexeink

Előadó: Mandics György, Író, költő, matematikus, írástörténész (fő kutatási területe a protoírások és a rovásírás.
Helyfoglalás érkezési sorrendben!


Az előadás egy elhanyagolt kutatási területről szól. Kossuth Lajos emigrációba kényszerült titkára, Somogyi Antal által egy Cicero kódexben megtalált rovásírásos anyagok kapcsán létrejött nagy jelentőségű hagyatékról, az „Elveszett magyar kódexekről” beszél. A könyvek latin betűs átírása alapján készült „A Magyarok ősi énekei” elnevezésű gyűjtemény végül 1873-ban jelent meg. Szarvas Gábor Somogyi téves elméleteinek tulajdonítva hamisítványnak tartotta a művet, mondván: a magyarságnak sosem voltak hosszú rovás feliratai, ez tehát kizárja a rovásírásos könyvek létezését.

Mandics György a rováskrónikák kérdését tíz éve kutatja és 12 kötetet írt róluk. Ez a legfontosabb összefüggő anyag. A XI. kódex több mint 250 hosszúszöveget tartalmaz, amelynek jelentős része vers. Pontosan 124 versből álló verses gyűjtemény, amelyik ránk maradt.  Ez egy a jelenlegi Akadémiai vonaltól eltérő anyag, amely az előző /Hunfalvy előtti, tudományos vonalnak ad igazat. Azaz a Magyarok a hunok rokonai, s eredetük a hunokkal kapcsolatos, nem a finnugorokkal. Sajnos a genetika, a régészet, s ez a rovásírásos anyag is a hun történelemmel való kapcsolódást igazolja. Ez lehet, hogy sokaknak nem tetszik, ám azt bizonyítja a meglelt anyag.

Jegyek elővételben: 2.000,- Ft / aznap a helyszínen: 3.000,- Ft
állandó helyszínünkön a pozsonyi úti Altemplomban az előadás előtt, illetve a Hotelinfo Irodában (1056 Budapest, Váci utca 78-80.) 

további információ