fbpx
2024-03-11
Archívum

Nagy Dénes: A Bolyaiak – Egy példa a mának – Avagy lehetnek még polihisztorok?

A két Bolyai: versek és drámák témája. De mi volt a „titkuk” és mit tanulhatunk a fantasztikus eredményeikből és a tragédiájukból? Ez a program közös gondolkodásra hív. HungaryCard tulajdonosoknak 50% kedvezmény 2 fő részére a belépőjegy árából.

2024. március 26. kedd 18:00 óra 

Előadó: Nagy Dénes, magyar-ausztrál matematikus és tudománytörténész, aki négy kontinensen is oktatott, illetve kutatott. Szerzőtársai között van Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus, Teller Ede Einstein-díjas fizikus és Makkai László történész is. A SIS elnökeként szervezte a „Symmetry: Art and Science” kongresszusokat Budapesttől Washingtonig, Sydneytől Buenos Airesig. Alapító elnöke az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottságnak is.

Helyszín: ALTEMPLOM (1133 Budapest, Pozsonyi utca 58. – Bejárat a Gogol utca felől)


A két Bolyai: versek és drámák témája. De mi volt a „titkuk” és mit tanulhatunk a fantasztikus eredményeikből és a tragédiájukból? Ez a program közös gondolkodásra hív. A Bolyaiak, pontosabban a bólyai Bolyaiak (sokan eltévesztik, mert a településre utaló nemesi előnévben hosszú ó van, a személynévben azonban rövid) nem csak matematikusok voltak, hanem jelentős alkotók számos természettudományos, műszaki és művészeti területen. Igaz, sok eredményük láthatatlan maradt kéziratokba zárva, de később ezek közül is némelyik a felszínre tört és ösztönözhet minket. Ugyanakkor példát mutattak az oktatásban, s itt beszélnünk kell a tehetséggondozásról is. Foglalkozunk a polihisztorság előnyeivel és hátrányaival, illetve az interdiszciplináris gondolkozás jelentőségéről.
A Bolyaiak a Kárpát-medencében alkottak és erre büszkék lehetünk. Amikor a neves magyar matematikusokat és fizikusokat, köztük Neumann, Wigner, Teller, Szilárd nevét említjük, vagy a magyar Nobel-díjas tudósokat soroljuk, akkor illik hozzátenni, hogy döntő részben külföldön érték el az eredményeiket. Szigorúan nézve és tréfásan szólva, talán csak másfél magyar Nobel-díjas tudós volt eddig, ha a kutatásuk helyszínét is nézzük (Szentgyörgyi közismert, a „többit” majd megbeszéljük). Meglepetések is lesznek, és világkörüli útra indulunk, amelyek Amerikába, Japánba, Ausztráliába és Oroszországba is elvezetnek. S feladatokat is kijelölünk, mert sok adósságunk van immár 200 éve…

Jegyek elővételben: 2.000,- Ft / aznap a helyszínen: 3.000,- Ft
állandó helyszínünkön a pozsonyi úti Altemplomban az előadás előtt, illetve a Hotelinfo Irodában (1056 Budapest, Váci utca 78-80.) 

további információ