fbpx
2024-04-16
Hírek

Kamikazek – A busidó fiai – időszaki kiállítás a szolnoki RepTárban.

A Repülőmúzeumban páratlan értékű relikviák kerülnek bemutatásra egy időszaki kiállítás keretében április 20-tól. HungaryCard felmutatására 20% kedvezmény, illetve két alkalommal 50% kedvezmény a teljes árú felnőtt belépőjegyből árából 1 fő részére.

Szakítva az eddigi hagyományokkal, ezúttal nem a hazai repülés történetéből merítettek anyagot, hanem a távoli keletről.

A füzesgyarmati kötődésű Doma-Mikó István, festőművész, nem mindennapi karriert futott be: több évtizede él Japánban, évek óta tanít egy képzőművészeti főiskolán, és 1989 őszétől -az azóta elhunyt- IV. Tupou király kinevezte, a Tongai Királyság udvari festőjének. 1998-tól foglalkozik kamikaze-kutatással. Riportokat készített az életben maradt kamikaze pilótákkal és a japán történelem prominens alakjaival. Az általa létrehozott kamikaze-gyűjtemény bemutatására, életre hívott egy „Japán Múzeumot”, ami 2006-ig Füzesgyarmaton várta a világ minden tájáról az érdeklődőket.

A múzeum bezárása után a kiállítási tárgyak, ezek a fantasztikus ritkaságok hosszú évekig raktárban várták, hogy Magyarországon újra megmutathassák magukat.


A II. világháború legtalányosabb történése a japán “Tokkótai”, a Különleges Támadó Alakulat, vagy közismerten a kamikazek megteremtése és működése. A múzeum kamikaze-kutatásának eredményei, fényképek, repülőgép-roncsok, személyes tárgyak, búcsúlevelek (fordítással) láthatók a kiállításon.

Időszaki kiállítás megnyitójával egyidőben, a RepTár könyvsorozat 3. kötetének bemutatójára is sor kerül, Doma–Mikó István: Kamikazek – A Busidó fiai címmel.

Az olvasmányos regényben, egy öreg kamikaze visszaemlékezésein keresztül megismerhetjük, kik voltak azok a 17-26 éves élni vágyó japán fiatalok, akikben a hazaszeretet legyőzte az életösztönt.

Az időszaki kiállítás a tervek szerint 2024. év végéig tekinthető meg, a könyv pedig megvásárolható a RepTár ajándékboltjában illetve webshopjában.

További információ

Ismerje meg a HungaryCard működését, mely számtalan megtakarítást nyújt egy éven át közel 700 partnernél!