fbpx
2024-06-11
Archívum

Vadászat Mátyás királlyal – Vezetett bejárás egy ötszáz éves uralkodói udvarház feltárt romjainál!

Ismerd meg velünk középkori királyaink egykori vadászkastélyának és kápolnájának történetét és maradványait! HungaryCarddal 20% kedvezmény maximum 2 fő részére a séta teljes árú jegyárából online jegyvásárlás esetén.

A kedvezmény a budaivarsetak.jegy.hu oldalon keresztül történő vásárlás során a HungaryCard kuponkód használatával érvényesíthető.

Időpontok:

június 15. szombat, 15:00
június 29. szombat, 15:00
július 6. szombat, 16:00
július 20. szombat, 16:00


A középkori Buda városától alig öt kilométerre, a Budai-hegység egykori kiterjedt erdőségeinek központjában emelkedett Nyék falu és temploma, valamint a 16. század elején felépített, új királyi udvarház. Sétánk során először bejárjuk a Jagelló II. Ulászló által emelt reneszánsz vadászkastély romjait, és felidézzük a Hűvösvölgyben húzódó hajdani királyi vadaskert történetét. A krónikások szerint Hunyadi Mátyás, II. Ulászló és II. Lajos mellett Szulejmán szultán is látogatta az udvarházat és a vadban gazdag területet, amely az oszmán-török időkben pusztult el.
Ezt követően átsétálunk Nyék falu egykori templomához, a később királyi kápolnaként szolgáló épület romjainak helyszínére, ahol két évvel ezelőtt – közel száz esztendővel az első feltárást követően – zajlott régészeti ásatás. Milyen új információkkal és eredményekkel szolgált a kutatás? Mit tudunk a templom építési korszakairól és a közelében lévő temetkezésekről? Hány csontváz, milyen érdekes régészeti leletek és meglepő tárgyak kerültek elő a feltárás során? Programunkon minden kiderül!


további információ